Méteres kalács - Kintekunta
sponsored links
Karácsonyra szerettem volna az ünnepi asztalra ezt a színes, csíkos süteményt. Nem jött össze... Anyukám sütötte gyerekkoromban, aztán férjem anyukája régebben, évekig. Most én is kipróbáltam, nem bonyolult, fõleg, hogy a tésztákat elõzõ este megsüthetjük, másnap pedig megfõzzük a krémet és összeállítjuk a rudakat.
A színe csak azért lett ilyen élénk, mert megszaladt a kezem a meggyleves üveggel! :))))Hozzávalók a tésztához:
- 4 tojás
- 200 dkg cukor
- 100 ml olaj
- 100 ml meleg víz
- 250 g liszt
- 1 csomag sütõpor
- 1 púpozott evõkanál kakaópor
Krémhez:
- 300 g porcukor
- 2 csomag puncs vagy eper ízû pudingpor
- 250 g puha vaj
- 600 ml tej
- 2 evõkanál rum
Csokoládé bevonathoz:
- 300 g étcsokoládé
- 2 evõkanál olaj
Elkészítése:
- A sütõt 180 fokra elõmelegítjük.
- Az õzgerincformákat kivajazzuk és lisztezzük.
- A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd a vizet és olajat is hozzáadjuk, utoljára pedig a sütõporos lisztet is hozzákeverjük.
- A tészta felét az egyik formába öntjük, a másik felébe pedig belekeverjük a kakaóport és a másik formába simítjuk.
- 180 fokon sütjük kb. 30 percig, tûpróbáig.
- Ha megsült fordítsuk ki a formából, és hagyjuk kihûlni, majd szeleteljük fel a bordák mentén.
Krém elkészítése:
- A vajat habosra keverjük a porcukorral és rummal.
- A pudingot elõször egy kis tejjel keverjük csomómentesre, majd a többi tejet hozzáadva krémet fõzünk.
- Ha már langyos a puding, keverjük a vajas krémhez.
- Egy hosszú tálra tegyük a süteményszeleteket, világos-kakaós felváltva a krémmel összeragasztva. Kettõ rudat készítsünk.
- A csokoládét az olajjal, vízgõz felett olvasszuk meg félig, majd a gõzrõl levéve kevergessük tovább olvadásig.
- Vonjuk be vele a sütemények tetejét és tegyük hûtõbe, hogy szépen megdermedjen és összeérjen a sütemény.
- Tálaláskor forró vízbe mártott késsel, ferdén szeleteljük, akkor lesz ilyen szép mintája.
Jó étvágyat!