Méteres kalács

2014-01-11

sponsored links

Ezt a süteményt még eddig sosem készítettük el, bár már több alkalommal szemeztünk vele. Mivel mára vendégeket vártunk, tegnap úgy döntött az én drága feleségem, hogy ezt a sütit fogja elkészíteni, mert a vendégségbe várt pár nõi tagjának ez az egyik kedvence. Így hát nekiálltunk elkészíteni ezt a csodaszép, és nem mellesleg finom sütit. A vendégek azonban ma reggel sajnos lemondták a meghívást egészségügyi okok miatt (innen is kívánunk mielõbbi jobbulást), így az egész megmaradt nekünk. Amellett, hogy borzasztómód sajnáltuk a találkozó meghiúsulását, egy percig sem vacakoltunk, nekiestünk a méteres kalácsnak. Mondanom sem kell, hogy az én egyetlenem ezt is remekre készítette, így nem kellett nagyon unszolni, hogy ugyan már, egyek belõle. Sõt! Csak úgy csúszott le az egyik finom szelet a másik után...

(a recept forrása: Pasch Julianna, Jámbor Mariann: Csábító házi sütemények)

Hozzávalók a méteres kalácshoz:
- 25 dkg liszt
- 25 dkg porcukor
- 4 db tojás
- 10 evõkanál csapvíz
- 7 evõkanál étolaj
- 1 csomag sütõpor

Hozzávalók a krémhez:
- 25 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 2 csomag puncsízû pudingpor


- 8 dl tej

Hozzávalók a csokimázhoz:
- 10 dkg ét tortabevonó
- 2 kávéskanál étolaj

Méteres kalács elkészítése:
A tojások sárgáját jól kikeverjük a porcukorral, majd apránként hozzáadjuk a meleg vizet és az olajat, a liszttel elõzõleg elkevert sütõport, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszát kétfelé osztjuk, az egyik felébe még két evõkanál kakaót és egy evõkanál meleg vizet keverünk. Két nagy (28 cm hosszú) kikent õzgerincforma közül az egyikbe a sárga, a másikba a barna tésztát öntjük, elõmelegített forró sütõbe toljuk (kb. 180 fokos). Sütés közben a hõmérsékletet mérsékeljük, ha a teteje erõsebben sül, alufóliával letakarjuk. Amikor a tészta megsült, deszkára borítjuk, és ha kihûlt, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A krémhez simára keverjük a pudingport a tejjel, felfõzzük, kihûtjük, majd a cukorral felhabosított margarinnal összekeverjük. A krémmel egy barna szelet tésztához egy sárgát ragasztunk, majd újra krém, barna tészta, krém, sárga tészta, és így tovább következik. Az így összeállított kalácsot a vízfürdõn megolvasztott, és az olajjal elkevert csokoládéval bevonjuk, hûtõszekrénybe tesszük. Másnapra igazán összeérik, ekkor ferdén szeleteljük, és máris kínálhatjuk a szép tarka süteményt.



Megjegyzések:
  • amikor a masszát kétfelé osztjuk, akkor nagyon figyeljünk arra, hogy pontosan osszuk kétfelé, mert különben az egyik magasabb lesz, mint a másik. Ennek következménye pedig az lehet, hogy amikor illesztjük össze felváltva a barna és sárga szeleteket, akkor magasságbeli különbség lesz közöttük, és a süti hullámos lesz.
  • az õzgerincformát nem kivajaztuk, hanem az egyszerûség kedvéért szilikonos sütõpapírral bélelte ki az én drágám. Így amikor készen lett, csak ki kellett borítani, lehúzni róla a sütõpapírt, és máris mehetett a formába a következõ adag tészta.
  • a krém mennyisége nekünk nagyon sok lett, elég sok megmaradt, mert nem sikerült olyan vastagon felvinni a szeletekre, ahogyan az a recept fotóján volt. Ennek oka, hogy nem elég megvárni, amíg kihûl a krém, hûtõbe kellene rakni pár órára, hogy rendesen megdermedjen.
  • a 10 dkg tortabevonó pedig kevés volt, alig sikerült vele bevonni a teljes sütit. Feleségem szerint alap hangon 15 dkg lenne a minimum, ami kellene hozzá.
Mindenkinek kellemes nassolást kívánunk... :-)

Folytats a blogon ... eztfaldfel.blogspot.com/2014/01/meter...

sponsored links

Keres?s