Mátyás király asztala: Töltött kappan cifra gyümölcsökkel
sponsored links
Régi idõk nyomában : Mátyás király asztala
A magyar konyhamûvészet Mátyás király uralma alatt emelkedett a reneszánsz kor legmagasabb szintjére. Ekkor az emberek naponta kétszer ültek asztalhoz: délelõtt és este, az elfogyasztott ételek nagyjából ugyanazok voltak: sült hús, valamilyen mártással, gyümölcs, túró, kenyér és bor, böjti napokon a húst hal helyettesítette. Az ételeket tojással, tésztával, káposztával vagy lencsével, valamint a kor fûszereivel tették változatossá. Levest nagyon ritkán ettek, többnyire hússal együtt szolgálták fel mártás formájában, amit kenyérbéllel sûrítettek, mézzel, ecettel és borral ízesítettek. Minden nap fogyasztottak marhahúst valamint szárnyasokat és vadhúst, ezeket többnyire egészben vagy nagy darabokban sütötték meg. Nem volt ritkaság, hogy a vadat a saját tollaival díszítve tálalták fel. A húsokat nyárson, roston sütötték vagy párolták, ehhez bográcsot, üstöt vagy lábasfazékat használtak.
Mátyás király második feleségének köszönhetõen, 1476-tól a magyar konyha az olasz konyha módszereivel és hozzávalóival gazdagodott. Beatrix itáliai szakácsokat, recepteket és alapanyagokat hozott magával, mint pl. száraz tésztákat, sajtokat, fagylaltokat, gesztenyét, sáfrányt, ánizst, kaprot és kapri bogyót. Mátyás király kedvencei lettek a parmezánsajt, a hagyma, a fokhagyma és a füge.
A királyi párnak 1476 december 22-én. fényûzõ esküvõt tartottak a budai ...