Márványsütemény
sponsored links
Régóta tetszenek nekem az ilyen típusú sütemények. :) És most, hogy már van hozzá klassz formám, úgy gondoltam itt az ideje, hogy ne csak álmodozzak róluk. :D Elkezdtem hát elõkeresni a régóta gyûjtögetett recepteket. Olvasgattam, számolgattam, végül a sok receptbõl lett egy. Alig vártam, hogy kihûljön a sütemény, hogy végre láthassam, milyen lett a mintája és persze, hogy végre megkóstolhassuk. Azt hiszem sokszor elkészítem még, mert mindenkinek nagyon ízlett (és tetszett). ;)
Hozzávalók egy 24 cm átmérõjû koszorú formához:
45 dkg sima liszt
2 tk. sütõpor
1 tk. vaníliapor
45 dkg cukor
5 dkg holland kakaópor
1 dl víz
2 dl tej
30 dkg vaj
5 tojás
1 kk. só
Továbbá:
vaj és liszt a forma kikenéséhez
A tálaláshoz:
porcukor
- A kakaóport és a vizet elkeverjük 5 dkg cukorral, félretesszük.
- A tésztához vajat a többi cukorral kihabosítjuk. A tojásokat egyenként hozzáadjuk, mindegyikkel alaposan kikeverjük.
- A sóval, vaníliaporral és sütõporral elkevert lisztet és a tejet több részletben, felváltva adagolva, folyamatos keverés mellett a tojásos masszába dolgozzuk.
- 50 dkg-ot kiveszünk belõle, és simára keverjük a félretett kakaóval.
- A kétféle tésztát felváltva rétegezve a vajazott, lisztezett formába kanalazzuk. Teáskanál nyelével körben vonalakat húzunk a tésztába, ez adja majd a jellegzetes mintát.
- 175°C-ra elõmelegített sütõben ~1 óra alatt készre sütjük. Tûpróbával ellenõrizzük.
- A formában hagyjuk néhány percet pihenni, ezután rácsra téve teljesen kihûtjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
A receptet a Kifõztük júniusi számában is megtaláljátok. :)