Mákos-vaníliakrémes pite
sponsored links
Hozzávalók
a tésztához: 30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 tojás, 1.25 dl tej, 1 tasak élesztõ, citromhéj, csipet só, tojás a kenéshez
A máktöltelékhez: 40 dkg darált mák, 8 dkg vaj, 15 dkg cukor, 5 dkg búzadara, 4 dl tej, 1 teáskanál citromhéj, csipet só.
A vanília krémhez: 4 dl tej, 1 tasak vaníliaízû pudingpor, 4 evõkanál cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 10 dkg vaj, 2 tojás
Elkészítése:
A tésztához az élesztõt, 1 teáskanál cukorral és 1 teáskanál liszttel kevés langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a puha vajat, az élesztõt, cukrot, a tojást, kissé megsózzuk, hozzáadjuk a citromhéjat és összedolgozzuk. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A máktöltelékhez a tejet felmelegítjük, beletesszük a vajat és a cukrot, felforrósítjuk. Belekavarjuk a búzadarát meg a mákot, csipetnyi sóval és a citromhéjjal ízesítjük, majd alacsony hõfokon, állandó keverés közben kb. 5 percig fõzzük. A pudingport elkavarjuk a tejjel, a tojássárgájával, és a kétféle cukorral, lassú tûzön megfõzzük, belekavarjuk a vajat, hagyjuk kihûlni, majd lassan hozzákeverjük a tojásfehérje kemény habját. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd 2 részre osztjuk. Egyik lapot kinyújtjuk, kikent, kilisztezett tepsibe fektetjük, a szélét kissé felhúzzuk. Megkenjük a mákos töltelékkel, és egyenletesen eloszlatjuk rajta a vaníliakrémet. A második lapot is kinyújtjuk, majd beborítjuk vele a tésztát. Felvert tojással megkenjük, villával megszurkáljuk, és elõmelegített 175 fokos sütõben, kb. 45 perc alatt megsütjük. A sütõbõl kivéve kihûtjük, majd szeleteljük.