Mákos rétes
sponsored links
Hozzávalók: 4 réteslap, 6 dkg vaj, 1 evõkanál tejföl ; a töltelékhez: 40 dkg darált mák, 10 dkg darált keksz, 15 dkg cukor, 1,5 dl tej, 3 tojás fehérje, fél citrom reszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor; tetejére: 3 dkg porcukor
Elkészítése: A tejet a kétféle cukorral felforraljuk és a mákot leforrázzuk vele. Mikor kihûlt, hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat és belekavarjuk a kekszet. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és könnyedén beleforgatjuk felét a mákos masszába, majd miután a töltelék fellazult, a másik felét is. A réteslapokat egyenként lekenjük az olvasztott vajjal és egymásra rakjuk õket. A lapok egyik hosszanti oldalára halmozzuk a tölteléket, majd rúd alakban feltekerjük és sütõpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A megmaradt olvasztott vajat összekeverjük a tejföllel és a tetejét lekenjük vele, majd elõmelegített sütõben, 175 fokon, 25-30 perc alatt, ropogósra sütjük. Kicsit hûlni hagyjuk, majd rézsútosan szeletekre vágjuk és meghintjük porcukorral.