Mákos pogácsa
sponsored links
A két ünnep között sütött mákos pogácsám nem sikerült valami szenzációsra, ahogy már írtam is. Nem hittem, hogy reménytelen lenne a recept, mert nem tudtam csak rozslisztet használni, és az otthoni sütõ is gyengélkedik. Minden minimum kétszer annyi idõ alatt sül meg benne, mint általában. Szerettem volna még egy kísérletet tenni, hátha meg lehet ezt finomra is csinálni: sikerült. :)
Már beszereztem a hozzávalókat, amikor a párom spontán ötlettõl vezérelve meghívott magukhoz a hétvégére, így egy részük ételhordóban utazott velem és itt készítettem el. Legalább én is tehettem az asztalra valami finomságot. Még a párom is evett belõle pár darabot, pedig nem rajong a mákért, ezért ezt pozitív kritikának veszem.
Már beszereztem a hozzávalókat, amikor a párom spontán ötlettõl vezérelve meghívott magukhoz a hétvégére, így egy részük ételhordóban utazott velem és itt készítettem el. Legalább én is tehettem az asztalra valami finomságot. Még a párom is evett belõle pár darabot, pedig nem rajong a mákért, ezért ezt pozitív kritikának veszem.
Hozzávalók kb. 80 db-hoz:
- 150 tk tönkölybúza liszt (95,85 g CH)
- 100 g búza finomliszt (75,4 g CH)
- 5 g só
- 50 ml étolaj
- 1 tojás
- 25 ml tej (1 g CH)
- 15 g friss élesztõ (1,47 g CH)
- 20 g szemes mák (7,64 g CH)
- 100 ml tejföl
A lisztet és a sót elmorzsoljuk az olajjal.
A tojást felverjük és a felét a liszthez adjuk. (A másik felével a pogik tetejét kenjük meg.) A tejben feloldjuk az élesztõt, majd ezt is hozzáöntjük. A mákot és a tejfölt is hozzáadjuk, majd kézzel jól összedolgozzuk. Addig gyúrjuk, amíg jól elválik a tál falától. Egy kissé puha tésztát fogunk kapni.
Kb. 30 percig kelesztjük.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúnál egy kicsit vékonyabbra nyújtjuk. (Ujjnyi vastagra is hagyhatjuk, ha kevesebb pogit szeretnénk.) Egy kb. 3 cm átmérõjû pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütõpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Megkenjük a megmaradt tojással és még kb. 10-15 percig pihentetjük.
Ezalatt elõmelegítjük a sütõt 220 fokra. 10-15 perc alatt szépen megsülnek. Akkor jó, ha a tetejük egy kicsit megpirul.
A külsejük ropogós, a belsejük finom puha lesz. Hogy ez így is maradjon, zárható dobozban, ételhordóban tároljuk.
A külsejük ropogós, a belsejük finom puha lesz. Hogy ez így is maradjon, zárható dobozban, ételhordóban tároljuk.
Ez a mennyiség összesen 181,36 g CH-t tartalmaz, 80 pogácsával számolva ez darabonként 2,27 g.
Forrás: apróséf.hu