Mákos guba sült almával és vaníliasodóval.
sponsored links
Folytatva az ünnepekre készített ételek sorát, ma a szilveszteri mákos guba receptjét hoztam el. Minden évben készül mákos desszert szilveszterre, van hogy a legegyszerûbb mákos guba, van hogy éppen mákos nudli, de a tavaly készült mákos gubafelfújtnak is nagy sikere volt. Idén megint felfújtat terveztem be, csakhogy rábukkantam a "Két cica konyhája"- blogban egy új mákos guba receptre, mely rögtön beindította a fantáziámat. Végigolvasva a receptet, már láttam is magam elõtt a finom szaftos gubát, a vaníliasodóval. A receptet a saját ízlésemre formáltam, így a tetejére citromszeletek helyett, én mézes-karamellizált almaszeleteket képzeltem el, és végül azzal készítettem el. Az elkészült mákos guba, a tetején a karamellizált almaszeletekkel, és a vaníliasodóval igen nagy sikert aratott. Annak pedig aki egy finom ebéd utáni desszertre vágyik, csakis ajánlani tudom ezt a remek receptet.
Hozzávalók a mákos gubához:
6 db vajas kifli
15 dkg mák
2 cs vaníliás cukor
cukor (ízlés szerint)
1 cs mazsola (el is hagyható)
reszelt citromhéj
kb. 3 dl tej
Öntet hozzávalói:
3 tojássárgája
2 dl tejszín
2-3 ek méz
1 tk vaníliaaroma
1 ek vaníliás pudingpor (v. liszt)
A kiflit vágjuk fel kb. egy cm-es karikákra, majd tegyük egymásmellé egy sütõpapírral bélelt tepsire. Ezután helyezzük be a sütõbe, majd pár perc alatt pirítsuk világos színûre.
A mákot daráljuk meg, majd keverjük össze a vaníliás cukorral, a mazsolával, a reszelt citromhéjjal, és ízlés szerinti mennyiségû porcukorral.
A tejet melegítsük fel, majd áztassuk benne pár pillanatig a fele mennyiségû, elõsütött kiflikarikát.(vigyázzunk nehogy elázzanak a kiflikarikák!!!!!)
Egy sütõformát kenjünk ki vastagon vajjal, majd tegyük le egy sorba az áztatott kiflikarikákat. Ezután szórjuk meg a mákos keverék felével, majd fedjük be a maradék, szintén meleg tejben megáztatott kiflikarikákkal, és szórjuk meg a maradék mákkal.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten süssük 20-25 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)
Sült alma hozzávalói:
2 db alma
1 ek méz
Az alma csumáját távolítsuk el, majd vékonyan szeleteljük fel.
Egy tepsit béleljünk ki sütõpapírral, majd helyezzük egymásmellé az almaszeleteket. Ezután ecset segítségével, kenjük le a szeleteket mézzel.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten süssük szép pirosra.
A sütõbõl kivéve, helyezzük a sült almaszeleteket az elkészült mákos guba tetejére.
Vaníliasodó hozzávalói:
5 dl tej
2 tojássárgája
1 tk vaníliás pudingpor
1 tk vaníliaaroma
cukor (ízlés szerint)
A tojássárgákat keverjük simára a vaníliaaromával, ízlés szerinti cukorral, a pudingporral, és egy kevés tejjel.
A maradék tejet tegyük fel melegedni, majd amikor már majdnem forr, állandó keverés mellett csorgassuk bele a tojásos-cukros....keveréket. Kevergetve fõzzük pár percig, hogy a sodó kellõen besûrûsödjön. Ezután vegyük le a tûzrõl és tálalásig tartsuk melegen.
Tálaláskor kanalazzuk a vaníliasodót a tányérba, majd helyezzünk rá egy szelet mákos gubát és így kínáljuk.