Mákos bejgli
sponsored links
Négy bejgli recept fog következni részemrõl. Ez volt életem második mákos bejglije. Tavaly a Lajos Mari - Hemzõ Károly féle könyvbõl sütöttem mákosat és diósat, de valahogy nem volt az igazi. Finom volt, elég szép is, de még úgy éreztem, tovább kell próbálkoznom.
Bevallom, úgy kerestem a neten recept után, hogy kezdõ bejglisütõ lányok, asszonyok, esetleg férfiak leírásait preferáltam, abból is azokat, amelyek végén benne szerepelt a pozitív vélemény. Rá is leltem egy receptre, amelyben háromféle töltelékkel szerepelt a bejgli, ugyanazokkal a tésztákkal. A leírás szerint a recept Limara-tól származik, de ahogy láttam, õ is máshol olvasta. Én egy kicsikét eltértem a recepttõl, de úgy gondolom, hogy az eredmény igazán jó lett. Nem követtem szigorúan azt sem, hogy csak következõ nap sütöttem meg a bejgliket. Lássuk hát a hozzávalókat 6 rúd bejglihez, amit fel fogok tüntetni a diós és gesztenyés bejgli bejegyzésekor is.
Hozzávalók 6 rúd bejglihez:
90 dkg liszt
25 dkg vaj
12,5 zsír
10 dkg porcukor
1 csomag szárított élesztõ vagy 2,5 dkg friss élesztõ (én ez utóbbit használtam)
2 tojássárgája
1 dkg só
1 dl hideg tejszín
2 dl hideg víz
1 tojás a kenéshez
A 2 rúdra elég mákos töltelék hozzávalói:
23 dkg mák
16 dkg kristálycukor
5 dkg zsemlemorzsa
1,6 dl víz
1 tk. reszelt citromhéj
1 marék mazsola
A töltelék elkészítése:
A vizet és a kristálycukrot jól felforraltam, összekevertem a többi hozzávalóval, majd kitettem az udvarra hûlni.
A tészta elkészítése:
A lisztben elkevertem az élesztõt, hozzáadtam a porcukrot, a zsírt, a sót, a vizet, a tejszínt és a tojássárgáját. Én a vajat majdnem elfelejtettem, ugyanis a radiátorra tettem melegedni, és csak a végén tudtam beledolgozni, ami nagyon nehezen ment. Más ne essen ebbe a hibába, a vajat is most kell a többi hozzávalóval összegyúrni, amiket már az elõbb leírtam. :)
A 6 rúd érdekében elosztottam az összegyúrt tésztát 6 egyenlõ részre. A mákos bejglihez kettõt egymás után kb. 21x28 cm-es téglalapokká nyújtottam, majd megkentem õket a mákos töltelékkel. A tészta széleit kicsit felhajtottam, majd feltekertem. Mindezt a délelõtt folyamán tettem meg.
Délután, úgy 3-4 órával késõbb megkentem õket tojássárgájával, és újabb 3-4 órát száradni hagytam. Ekkor lekentem a tojásfehérjével is. Ez azért fontos, hogy szép márványos legyen a bejgli. Sütés elõtt villával jól megszurkáltam a rudakat, amilyen mélyen tudtam. A száradás közben a hûvös kamrában tartottam a bejgliket, de nem vártam reggelig a sütéssel, hanem még este megsütöttem õket elõmelegített sütõben, 180 fokon kb. 30-40 perc alatt. Meleg helyen nem szabad pihenni hagyni a bejgliket, mert túlkelnek.
A mákos bejgli apukám kedvence, de mindenki megdicsérte, pedig eddig nem volt bejglikedvelõ a család. :)