Mozart torta

2010-10-05

sponsored links

Kicsit sûrû volt ez a szeptember, ennek ellenére alkottam néhány finomságot a konyhában, viszont a blogra már nem volt idõm feltölteni. Ez a torta is még elõzõ hónapban készült, és úgy született meg az ötlet, hogy az ünnepelt olyan tortát szeretett volna, aminek Mozart golyó íze van. Azt hiszem, ezt sikerült is elérni. Piskóta helyett habcsókszerû tortalapokkal rétegeztem a krémeket, amitõl az egész nagyon könnyed lett. Így utólag már tudom, hogy közvetlenül tálalás elõtt érdemes kivenni a hûtõszekrénybõl, úgy szebben szeletelhetõ.

Hozzávalók
(24 cm-es tortaformához)

Tortalapok
  • 10 tojásfehérje
  • 300 g porcukor
  • 200 g õrölt pisztácia és mandula vegyesen
  • 2 ek kakaópor
  • 1 ek keményítõ
  • 1 csipet só
Marcipánkrém
  • 250 g mascarpone
  • 150 g marcipánmassza
  • 50 g õrölt natúr zöldpisztácia
  • 150 g tejszín
Nugátkrém
  • 250 g mascarpone
  • 200 g nugátkrém
  • 150 g tejszín
Marcipánbevonat
  • 250 g marcipánmassza
Ganache
  • 180 g étcsokoládé
  • 150 g tejszín
  • 1 ek vaj
Elkészítés
  1. A tortalapokat készítem el elõször. Ehhez a tojásfehérjét a sóval kemény habbá verem, majd apránként belekeverem az összes többi hozzávalót is. Sütõpapírt rakok egy tortaformába, rákanalazom a habot, és 180 °C-on 25 percig sütöm.
  2. A marcipánkrémhez a mascarponét habosra kavarom, majd belereszelem a marcipánmasszát, végül az õrölt pisztácia és a kemény habbá vert tejszín kerül bele.
  3. A nugátkrémnél is a mascarponét keverem elõször habosra, majd hozzáadom a nugátkrémet (elõtte beraktam a mikróba 20 mp-re), és a tejszínhabot.
  4. A krémeket felhasználás elõtt érdemes a hûtõbe rakni pár órára.
  5. Ha teljesen kihûlt a tortalap, kettévágom. Az egyik lapot a tortaformába rakom, és rákenem a marcipánkrémet, ráhelyezem a másik lapot, majd a nugátkrémet oszlatom el a tetején.
  6. Hûtõben tartom 1-2 órán keresztül, majd a vékonyra nyújtott marcipánmasszával befedem az egész tortát.
  7. A ganache-hoz a tejszínt felforralom egy vastagaljú lábasban, majd a darabokra vágott csokit kis lángon felolvasztom benne folyamatos kevergetés mellett. Ha már egynemû, elkeverem benne a hideg vajat is.
  8. Hagyom hûlni (kb. fél óra), majd ráöntöm az egészet a torta tetejének a közepére, és egy kanál segítségével elkezdem széthúzni, az oldalára lefolyt krémet szépen elegyengetem, végül pedig egy késsel átsimítom az egészet.
  9. 2-3 óra hûtõben eltöltött idõ után már szeletelhetõ is.

Folytats a blogon ... puffancs.blogspot.com/2010/10/mozart-...

sponsored links

Keres?s