Mozaik-kenyér avagy töltött vekni
sponsored links
Legelõször kilencedik osztályban ettem ilyet az osztályfõnökömnél tett elsõ látogatás során. Aztán rendszeresen készítette a kedves tanárnõnk, valahányszor meglátogattuk. Már az elsõ alkalommal elmondta hogyan készül. Akkor eldöntöttem, hogy én is készítek majd, mert nagyon ízlett. Hát, azóta csupán két alkalommal készült el, valamikor régen a testvéremnél egy szülinapkor és most szilveszterre.
Hozzávalók:
- 2 db. vekni (kb. 40 cm hosszúak voltak)
- 40 dkg vaj
- 7 db. kis méretû savanyú uborka
- 1 db. piros színû paprika
- 20 dkg sajt
- 25 dkg fõtt füstölt csirkecomb/ vagy bármilyen felvágott
- ? citrom leve
- só, bors
Elkészítés:
A veknik oldalát hosszanti irányban bevágjuk, kikaparjuk a belsejét úgy, hogy a héja körül maradjon egy kevés kenyérbél. Egy tálban eklkészítjük a tölteléket. A vajat jó habosra kavarjuk (sajtkrémet is lehet használni fele-fele arányban), beletesszük a kockára vágott csirkecombot, savanyú uborkát, paprikát, sajtot(én bivalysajtot használtam)és jól összekavarjuk. A kikapart kenyérbelet apróra tépkedjük és az is belekavarjuk a töltelék masszába. Sóval borssal, citromlével ízesítjük. Megtöltjük a vekniket, szorosan becsavarjuk háztartási fóliába és pár órára fagyasztóban tároljuk. Akár másnapig is lehet hagyni. Szeletelés elõtt szobahõmérsékleten tartjuk, majd szeleteljük.