Mogyor?torta vadon n?tt mogyor?b?l
sponsored links
Gyermekkorom egyik ?v?ben ?desany?m k?rdezte milyen tort?t szeretn?k majd sz?let?snapomra. R?v?gtam, hogy mogyor?t.
H?t soha nem siker?lt annyi mogyor?t ?sszeszedni az erd?ben, hogy az el?g legyen egy tort?ra. ?gy ?ltal?ban a di?torta volt a befut?. Hogy ne mondjam mindig...b?r ?n ?gy eml?kszem.
Azt?n id?n ?gy ad?dott, hogy Kicsil?ny j? sok mogyor?t pucolt, ?sszegy?jt?tte, ?s azt mondta keressek egy nekem tetsz? mogyor?torta receptet. Mert ? megs?ti nekem.
Kerestem. Egy kesudi?sat alak?tottunk ?t mogyor?sra. Az eredm?ny....na mit gondoltok milyen, ha blogbejegyz?s is kellett sz?lessen r?la?
Kerestem. Egy kesudi?sat alak?tottunk ?t mogyor?sra. Az eredm?ny....na mit gondoltok milyen, ha blogbejegyz?s is kellett sz?lessen r?la?
Hozz?val?k egy 20 cm ?tm?r?j? tort?hoz:
a lapokhoz:
- 6 toj?sfeh?rje;
- 20 dkg cukor;
- 1 te?skan?l bork?sav;
- 4 dkg liszt;
- 11,5 dkg dar?lt mogyor?;
- 7,5 dkg t?rt mogyor?.
a kr?mhez:
- 15 dkg cukor;
- 0,6 dl v?z;
- 6 toj?ss?rga;
- 1 te?skan?l vaniliakivonat;
- 34 dkg vaj.
a sz?r?shoz:
A toj?sfeh?rj?t a bork?savval laza habb? verj?k, majd r?szletekben hozz?adjuk a cukrot ?s kem?ny habot ver?nk. Ekkor laz?n beledolgozzuk az el?z?leg a liszttel ?sszekevert dar?lt ?s t?rt mogyor?t. Kikent ?s lisztezett, 20 cm ?tm?r?j? s?t?karik?val 4 lapot s?t?nk. Ehhez a s?t?t 150 fokra f?tj?k ?s kb 50 percig s?tj?k.
A kr?mhez a toj?ss?rg?j?t a van?liakivonattal kikavarjuk, majd a cukorb?l a v?zzel szirupot f?z?nk. A cukorszirupot v?kony sug?rban a toj?ss?rg?khoz kavarjuk. L?nyk?mn?l valami galiba folyt?n a cukorszirup ?ssze?llt a t?l oldal?n, ?gy ment? akci? sz?ks?geltetett. G?zf?rd? f?l?tt, ?lland? kavar?s mellett egynem?s?tette a massz?t. A vajat habosra kavarjuk, majd hozz?keverj?k az id?k?zben kih?lt toj?ss?rg?s kr?met.
A torta ?ssze?ll?t?s?hoz helyezz?nk egy meringue lapot a t?lra. Ezt kenj?k meg a vajas kr?mmel, sz?rjuk meg a t?rt, p?rk?lt mogyor?val, ?s ugyan?gy r?tegezz?k tov?bb.
Nyugodtan ?ssze?ll?thatjuk el?z? nap is, h?t?ben harmadik nap is pont olyan mint frissen ?ssze?ll?tva.
A kr?mhez a toj?ss?rg?j?t a van?liakivonattal kikavarjuk, majd a cukorb?l a v?zzel szirupot f?z?nk. A cukorszirupot v?kony sug?rban a toj?ss?rg?khoz kavarjuk. L?nyk?mn?l valami galiba folyt?n a cukorszirup ?ssze?llt a t?l oldal?n, ?gy ment? akci? sz?ks?geltetett. G?zf?rd? f?l?tt, ?lland? kavar?s mellett egynem?s?tette a massz?t. A vajat habosra kavarjuk, majd hozz?keverj?k az id?k?zben kih?lt toj?ss?rg?s kr?met.
A torta ?ssze?ll?t?s?hoz helyezz?nk egy meringue lapot a t?lra. Ezt kenj?k meg a vajas kr?mmel, sz?rjuk meg a t?rt, p?rk?lt mogyor?val, ?s ugyan?gy r?tegezz?k tov?bb.
Nyugodtan ?ssze?ll?thatjuk el?z? nap is, h?t?ben harmadik nap is pont olyan mint frissen ?ssze?ll?tva.