Mjukt tunnbröd avagy a puha svéd laposkenyér
sponsored links
Régóta terveztem már, hogy sütök ilyen kenyeret, hiszen a ropogóskenyér mellett ez a másik kedvencünk a svéd kenyerek között. Itt nagyon kedvelt, csavart szendvicseket készítenek belõle, megtöltve mindenféle finomsággal és néhány szeletre vágják, igen mutatós tud így lenni egy ilyen lapos kenyér. Két típusa van: a ropogós és a puha változat, mi ez utóbbit vesszük rendszeresen. Mindemellett még sok minden van, akit érdekel, Delisánál olvashat egy igen jó svéd kenyérológiai összefoglalót.
Elkészíteni egyáltalán nem bonyolult a tunnbrödöt, sõt, ahhoz képest, hogy ez is egy élesztõs kenyér, viszonylag gyorsan kész van. Kisütni pedig nem a sütõben, hanem serpenyõben kell, ami külön izgalmassá teszi a dolgot. Valamiért a szokásos kenyeres könyveimben nem találtam ígéretes receptet, eltartott egy darabig, míg ráleltem az ICA bolthálózatban erre a receptre, amit végül megsütöttem. Noha a recept többféle édes hozzávalót is tartalmaz, a végeredmény egyáltalán nem édes.
Elõször is fél liter 37 fokos tejben feloldottam egy negyed csomag, azaz 12,5 gramm élesztõt, majd hozzákevertem 50 gramm olvasztott vajat. Ezt követõen hozzátettem fél deci barna cukrot és 2 evõkanál ljus sirapot (mézzel helyettesíthetõ), 2 dl grahamlisztet, 2 dl rozsos lisztkeveréket (ez fele-fele szitált rozs és búzaliszt), 7 dl kenyérlisztet, fél teáskanál sót és fél teáskanál szalakálit (amit jól elkevertem a lisztekben). A tésztát néhány perc alatt kidolgoztam, én géppel, de a recept ajánlja a kézi kidolgozást. Lényeg, hogy nem szabad túl sokáig dagasztani, csak amíg szépen összeáll. Elég puha tészta lesz. Megszórtam némi liszttel és 45 percig kelesztettem.
A kelesztés után nagyon-nagyon meglisztezett deszkára borítottam, majd 15 gombócot formáztam belõle. A gombócokat sorban kinyújtottam nagyon-nagyon vékonyra (nagyjából 1 mm, de lehet, hogy még vékonyabb lett), a többségét már sütés alatt, elõre nem kell az összeset. Majd villával jó alaposan megböködtem. Ennél a pontnál hasznát vettem volna egy kruskavelnak, azaz egy csipkés mintázatot adó sodrófának, ha lett volna, de nincs, a villa is jó, csak nem olyan mutatós.
Amikor az elsõ pár kenyérrel kész lettem, egy nagyobb teflonserpenyõt mindenfajta zsiradék nélkül felforrósítottam és a a kenyereket kisütöttem, nagyjából oldalanként 1-1 perc alatt. Amíg sültek, a többi gombócból is vékony lapokat nyújtottam és sorjában kisütöttem mindet.
Elkészíteni egyáltalán nem bonyolult a tunnbrödöt, sõt, ahhoz képest, hogy ez is egy élesztõs kenyér, viszonylag gyorsan kész van. Kisütni pedig nem a sütõben, hanem serpenyõben kell, ami külön izgalmassá teszi a dolgot. Valamiért a szokásos kenyeres könyveimben nem találtam ígéretes receptet, eltartott egy darabig, míg ráleltem az ICA bolthálózatban erre a receptre, amit végül megsütöttem. Noha a recept többféle édes hozzávalót is tartalmaz, a végeredmény egyáltalán nem édes.
Elõször is fél liter 37 fokos tejben feloldottam egy negyed csomag, azaz 12,5 gramm élesztõt, majd hozzákevertem 50 gramm olvasztott vajat. Ezt követõen hozzátettem fél deci barna cukrot és 2 evõkanál ljus sirapot (mézzel helyettesíthetõ), 2 dl grahamlisztet, 2 dl rozsos lisztkeveréket (ez fele-fele szitált rozs és búzaliszt), 7 dl kenyérlisztet, fél teáskanál sót és fél teáskanál szalakálit (amit jól elkevertem a lisztekben). A tésztát néhány perc alatt kidolgoztam, én géppel, de a recept ajánlja a kézi kidolgozást. Lényeg, hogy nem szabad túl sokáig dagasztani, csak amíg szépen összeáll. Elég puha tészta lesz. Megszórtam némi liszttel és 45 percig kelesztettem.
A kelesztés után nagyon-nagyon meglisztezett deszkára borítottam, majd 15 gombócot formáztam belõle. A gombócokat sorban kinyújtottam nagyon-nagyon vékonyra (nagyjából 1 mm, de lehet, hogy még vékonyabb lett), a többségét már sütés alatt, elõre nem kell az összeset. Majd villával jó alaposan megböködtem. Ennél a pontnál hasznát vettem volna egy kruskavelnak, azaz egy csipkés mintázatot adó sodrófának, ha lett volna, de nincs, a villa is jó, csak nem olyan mutatós.
Amikor az elsõ pár kenyérrel kész lettem, egy nagyobb teflonserpenyõt mindenfajta zsiradék nélkül felforrósítottam és a a kenyereket kisütöttem, nagyjából oldalanként 1-1 perc alatt. Amíg sültek, a többi gombócból is vékony lapokat nyújtottam és sorjában kisütöttem mindet.
Alapanyagok:
5 dl tej
50 g vaj
12,5 g élesztõ (negyed csomag)
fél dl barna cukor
2 ek ljus sirap vagy méz
2 dl grahamliszt
2 dl rozsos liszt (vagy 1 dl szitált rozsliszt és 1 dl búzaliszt)
7 dl kenyérliszt
fél tk só
fél tk szalakáli
+ sok liszt a nyújtáshoz