Minek Nevezzelek?

2010-05-18

sponsored links



Zöldség vagy gyümölcs? Gyógynövény avagy pitének való? A ,,multifunkcionális`` rebarbara, már az õsi Kínában is ismert volt, fõként orvosi célokra használták, majd Marco Polo révén Európában is széles körben elterjedt. Botanikusok zöldségként tartják számon, az USA-ban pedig az 1900-as évek elejétõl gyümölcsnek címkézik. Szezonja áprilistól késõ szeptemberig tart és mivel hûvös idõben is kiállja a próbát így az angolszász országokban is elõszeretettel fogyasztják, fõleg pitékhez, süteményekhez. Levele toxinokat tartalmaz, szárát felhasználva azonban új dimenziók nyílnak meg a konyhában.
Egy örök klasszikust készítek most el: (angolul Rhubarb Crumble) magyarul Rebarbarás ,,Morzsa'.
Hozzávalók
Morzsához:
175 gramm liszt
100 gramm barnacukor
100 gramm zabkásapehely
125 gramm vaj
Töltelékhez:
6-8 szár rebarbara
4 evõkanál víz
4 evõkanál cukor
A sütõt 190 fokra elõmelegítem, egy hõálló tálat vagy tepsit kivajazok. A rebarbara szárakat megmosom és apróbb kockákra vágom fel, 4 evõkanál vízzel és 4 evõkanál cukorral kb. 10 percig párolom, amíg meg nem puhul és szaftot nem ereszt. A morzsa elkészítése is pofonegyszerû: a lisztet, cukrot, zabkásapelyhet (kihagyható) összekeverem, majd a vajjal együtt kezemmel összemorzsolgatom. A puha rebarbarát hõálló tálba helyezem, tetejére porciózom a ,,morzsát', és kb. 20-30 perc alatt aranybarnára sütöm. Tálaláshoz vaníliapudingot, fagylaltot vagy friss tejszínhabot készíthetek. Melegen szervírozzuk. A lehetõségek tárháza határtalan, rebarbara mellé vékony szeletekre vágott almát, vagy friss erdei gyümölcsöt (szedret, ribizlit, szamocát, málnát stb.) is fogyaszthatunk. Jó étvágyat hozzá!:)


Folytats a blogon ... dublinfelettazeg.blogspot.com/2010/05...

sponsored links

Keres?s