Mindennapi kenyer?nk
sponsored links
A k?nyszerpihen? alatt eld?nt?ttem, hogy nem veszek kenyeret az ?zletben. Pr?b?lkoztam t?bb recepttel, de egyik sem nyerte el a tetsz?semet. R?gebb is sok kenyeret s?t?ttem, de keny?rs?t?g?ppel, azt a tipus? kenyeret a csal?d most nem annyira kedveli, n?ha azt is szoktam s?tni, de hamar r? unnak. K?sz?tettem kov?szt, nagyon j? kenyerek k?sz?ltek vele, de t?ls?gosan id?ig?nyes, nincs r? kapacit?som, m?g ?gy se, hogy t?bbnyire itthon vagyunk.
Az al?bbi receptet anyuk?m kis?rletezte ki, mivel ? is s?ti a kenyeret, ?s ez a recept nek?nk is bev?llt. Ebb?l a mennyis?gb?l 2 forma keny?r lesz, ?gy hetente 2 alkalommal b?vel el?g ha s?t?k. Kov?szra enn?l a receptn?l is sz?ks?g lesz.
Hozz?val?k:
1 f?zis (este):
50 g teljeski?rl?s? liszt
200 g keny?rliszt
75 g kov?sz (h?t?s kov?sz)
250 g v?z
Ezeket egy nagyobb t?lban ?sszekavarom ?s reggelig letakarva a konyhapulton hagyom.
2-3 burgony?t h?jj?ban megf?z?k, ha megf?tt a vizet le?nt?m r?la ?s reggelig hagyom kih?lni
2 f?zis ( reggel):
250 g burgonya megf?zve, az apr?lyuk? reszel?n lereszelve, ha egy picit t?bb nem baj
250 g tk liszt
500 g keny?rliszt
25 g ?leszt?
50ml tej
1 kiskan?l cukor
kb 3 dl v?z
25 g s?
Elk?sz?t?s:
1. Az ?leszt?t a cukros tejben felfuttatom.
2. Az este el?k?sz?tett kov?szos r?szhez hozz?adom a reszelt burgony?t, a liszteket, a s?t, a felfuttatott eleszt?t ?s kb 2,5 dl vizet.
3. Elkezdem dagasztani a t?szt?t, ha sz?ks?ges m?g adok hozz? vizet.
4. Ha van dagaszt?g?p akkor k?nny? dolgod van, 15-20 percig dagasztasd vele a kenyeret. Ha nincs (nekem sincs) akkor itt j?n egy kicsit a nehezebb r?sz, mert k?zzel is 15-20 percet kell dagasztani a t?szt?t.
5. 1 ?r?t letakarva kelesztem.
6. A t?szt?t 2 r?szre osztom, kicsit ?tgy?rom ?s form?zom ?ket, olajjal v?konyan kikent kalacs s?t? form?ba teszem .
7. ?jabb 40 percig hagyom kelni. El?meleg?tem a s?t?t 230 fokra.
8. A kenyereket lekenem vizzel ?s bev?gom a tetej?ket 3-4 helyen.
9. S?t?s: 10 percig 230 fokon
20 percig 210 fokon
10 percig 180 fokon
C?lszer? a t?szta eloszt?sakor lem?rni az egyes darabokat, mert a v?gen le tudjuk ellen?rizni, hogy j?l kis?lte a keny?r, akkor j? ha kb 10 dkg-ot vesz?t a s?ly?b?l... Ha nyersen ?gy 95 dkg egy keny?r, kis?lve 85 dkg k?r?l kell legyen.
Az al?bbi receptet anyuk?m kis?rletezte ki, mivel ? is s?ti a kenyeret, ?s ez a recept nek?nk is bev?llt. Ebb?l a mennyis?gb?l 2 forma keny?r lesz, ?gy hetente 2 alkalommal b?vel el?g ha s?t?k. Kov?szra enn?l a receptn?l is sz?ks?g lesz.
Hozz?val?k:
1 f?zis (este):
50 g teljeski?rl?s? liszt
200 g keny?rliszt
75 g kov?sz (h?t?s kov?sz)
250 g v?z
Ezeket egy nagyobb t?lban ?sszekavarom ?s reggelig letakarva a konyhapulton hagyom.
2-3 burgony?t h?jj?ban megf?z?k, ha megf?tt a vizet le?nt?m r?la ?s reggelig hagyom kih?lni
2 f?zis ( reggel):
250 g burgonya megf?zve, az apr?lyuk? reszel?n lereszelve, ha egy picit t?bb nem baj
250 g tk liszt
500 g keny?rliszt
25 g ?leszt?
50ml tej
1 kiskan?l cukor
kb 3 dl v?z
25 g s?
Elk?sz?t?s:
1. Az ?leszt?t a cukros tejben felfuttatom.
2. Az este el?k?sz?tett kov?szos r?szhez hozz?adom a reszelt burgony?t, a liszteket, a s?t, a felfuttatott eleszt?t ?s kb 2,5 dl vizet.
3. Elkezdem dagasztani a t?szt?t, ha sz?ks?ges m?g adok hozz? vizet.
4. Ha van dagaszt?g?p akkor k?nny? dolgod van, 15-20 percig dagasztasd vele a kenyeret. Ha nincs (nekem sincs) akkor itt j?n egy kicsit a nehezebb r?sz, mert k?zzel is 15-20 percet kell dagasztani a t?szt?t.
5. 1 ?r?t letakarva kelesztem.
6. A t?szt?t 2 r?szre osztom, kicsit ?tgy?rom ?s form?zom ?ket, olajjal v?konyan kikent kalacs s?t? form?ba teszem .
7. ?jabb 40 percig hagyom kelni. El?meleg?tem a s?t?t 230 fokra.
8. A kenyereket lekenem vizzel ?s bev?gom a tetej?ket 3-4 helyen.
9. S?t?s: 10 percig 230 fokon
20 percig 210 fokon
10 percig 180 fokon
C?lszer? a t?szta eloszt?sakor lem?rni az egyes darabokat, mert a v?gen le tudjuk ellen?rizni, hogy j?l kis?lte a keny?r, akkor j? ha kb 10 dkg-ot vesz?t a s?ly?b?l... Ha nyersen ?gy 95 dkg egy keny?r, kis?lve 85 dkg k?r?l kell legyen.