Milyen ízû a Lembas (a tündekenyér), avagy mit ettek A Gyûrûk Ura hõsei?

2014-01-23

sponsored links

Bár A Gyûrûk Ura filmtrilógia és az azt követõ Hobbit filmek részeire nem úgy emlékszünk, mint egy kulináris ízútazásra, a rajongókban mégis kialakult valamilyen kíváncsiság Tolkien hõseinek táplálkozási szokásairól.

Tündekenyér 3

A Hobbit filmeket nézve (és újranézve), meseszövését, a küzdelmes ork-csatákat, olykor olykor megszakítja egy lakoma, mert enni még a mítoszbeli mesehõsöknek is kell, és amelybõl aztán egyértelmûen kiderül a laikusok és gasztrokibicek számára is, hogy a hobbitok és a törpök bizony hatalmas étvággyal vannak megáldva és magától értetõdõen húsevõ (sõt hús zabáló) népek lennének. Ellenben a sudár, karcsú, könnyed  mozgású tündékkel, akik egyértelmûen vegetáriánusok. (Errõl valahol olvastam is egy elmélkedést, hogy az elf-ek (tündék) csak olyan állati eredetû ételt vettek magukhoz, amelyik nem állat halálából származott. Szóval akkor ittak tejet, joghurtot?Gimli meg falta a csülköt!)

Ezeket a sorokat olvasva meg kiderülhet a T. Olvasó számára, hogy e sorok írója is igen lelkes Tolkien-rajongó volt, vala és lesz, melynek katartikus csúcspontja leginkább decemberre esedékes, egyenes arányban a film( -et megelõzõ idõszakkal) részeinek premierjeivel!  :-)

Lembas, a tündekenyér


A Gyûrük Urában, az utazók (a gyûrû szövetségesei) a tünde-boszorkánytól, Galadrieltõl kapják ajándékba; egy vékony,  de annál laktatóbb úti kenyér, ?egy falat elég belõle, hogy egy felnõtt ember gyomrát megtöltse?-állítja róla Legolas.. (Addigra persze hobbit úti társa, Pippin már négyet megevett belõle).

Tündekenyér 2

A lembas, száraz, morzsálódó állagú, aminek késõbb a cselekmény további alakulása végett is jelentõs szerepe lesz (Zsákos Frodó és Csavardi Samu táplálozik vele a Mordor-felé vezetõ útjukon, míg Gollam a morzsákkal megrágalmazza/csapdába csalja Samut és ezzel ideiglenesen szétválasztja a két jóbarátot.)

Milyen ízû is a lembas?


Tündekenyér 4

A rendezõ, Peter Jackson kommentárjai alapján egy fajta cukrozatlan omlós tészta lehetett, amolyan (shortbread), majd eme kijelentésre rázizzenve néhány blogger és GY.U. rajongó is kikísérletezte a saját tündekenyér receptjét.

Az én változatom alapja is egy shortbread-recept, de meghagytam édesen, mert édes íz nélkül idehaza nincs ember, aki megegye. (Tündékkel, törpökkel, meg hobbitokkal meg ugye nem élek egy fedél alatt?csak egy orkkal :-) .

Került bele még egy kevés fahéj, és kardamom, meg narancslé.  Nos nálunk ilyen ízû lett a lembas.

Tündekenyér


Lembas

Tündekenyér és orkTündekenyér (lembas) és ork


15 dkg liszt (ebbõl kb.2 dkg kukoricakeményítõ)
10 dkg  vaj
5 dkg porcukor
1-1 mokkáskanál õrölt fahéj és kardamom
2 evõkanál naracslé

Gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit.

Vajazzunk ki egy kisebb kerek jénai formát, szórjuk meg liszttel és az terítsük szét az omlós tésztaalapot.

Mint a tortát szeleteljük fel (pontosabban csak jelöljük meg késsel) és elõmelegített sütõbe, kb. 160 fokon 20 percig sütjük.


Hasonló bejegyzések:





Fehércsoki likõr



Erdei gombás, spárga rizottó



Egyszemélyes ebéd japán stílusban


3lapos krémes
Karácsonyi készülõdés (5.): Három lapos mézes




Folytats a blogon ... marmalade.cafeblog.hu/2014/01/23/mily...

sponsored links

Keres?s