Mert termelni ?rdemes - paradicsoml? ?s ketchup a saj?t kert?nkb?l
sponsored links
Mr. Kardossal egy h?ron pend?l?nk, ha a kertr?l van sz?. Persze ennek szerepe van er?s kert?sz v?n?nknak ?s v?gzetts?g?nknek. Minden ?vben termeszt?nk friss z?lds?get - valahol. Tavaly Hildus?k kertje volt a forr?s. Az utols? nagy hajr?ban az al?bbi gy?ny?r?s?gek ?rkeztek:
A paradicsom "t?lies?t?se" volt a f? feladat, mert b?r a k?pen nem l?tszik, mintegy 30 kg volt. K?sz?lt bel?le ketchup ?s paradicsoml? is.
A ketchup receptj?t F?szeres Esztert?l vettem, de a kor?bbi bejegyz?sben l?v? linken m?r nem tal?lhat? meg, ez?rt megosztom most itt, hogy biztosan megmaradjon. A recept kis mennyis?gre vonatkozik, tess?k ar?nyos?tani, ha nagyobb mennyis?ggel dolgozunk.
Hozz?val?k:
5 kg ?rett paradicsom
1/2 csokor zeller z?ld
2 fej hagyma
1 fej fokhagyma
2 kk eg?sz bors
2 kk feh?r must?rmag
10 szem szegf?szeg
2 kk fah?j
?zl?s szerint cukor
ecet
Komoly seg?ts?gem is akadt az 5 ?ves Nagyl?b szem?ly?ben.
A paradicsomot megf?ztem, majd ?tpassz?roztam. A fel?b?l l? k?sz?lt, ?zes?t?s n?lk?l, a m?sik fel?b?l lett ketchup. A zellerz?ldet, hagym?t, fokhagym?t felapr?tottam ?s beletettem a paradicsoml?be. Addig f?ztem, m?g a leve j?l bes?r?s?d?tt, azt?n robotg?ppel ?sszeturmixoltam az eg?szet. (Az eredeti recept szerint a zellert, hagym?t, fokhagym?t a paradicsommal egy?tt ?t kell passz?rozni, de ?n nem szoktam.)
Teatoj?sba tettem a borsot, must?rmagot, szegf?szeget ?s beledobtam a sz?szba. A fah?jat, cukrot ecetet csak a v?ge fel? tettem bele. K?stolni kell, nem lehet meg?szni.
A f?zetet kifert?tlen?tett ?vegekbe t?lt?ttem ?s sz?raz dunsztban kih?l?sig pihentettem.
?n nem szoktam bele chilit tenni, de aki cs?p?sen szereti, az nyugodtan haszn?lja.
Milyen j? is ?gy majdnem tavasszal el?venni egy ketchupot, paradicsoml?t, s h?sgomb?cot, pizz?t k?sz?teni vele.
Pr?b?lj?k ki!