Merluzzoval rakott burgonya
sponsored links
A recept olasz neve: merluzzo e patate al forno
A merluzzóról
Hozzávalók 6 személyre:
1,2 kg merluzzo filé (ennek hiányában bármilyen filézett tengeri halszelet, halrúd)
3 kávéskanál fenyõmag (elhagyható)
12 db közepes nagyságú burgonya
60 g kenyérbél
30 g reszel parmezán sajt
20 g zsemlemorzsa
1 nagy csokor petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
8 evõkanál olíva olaj
2 evõkanál liszt
5-6 szem koktél paradicsom
só, bors
Az elkészítés lépései
Felhasznált források:
http://www.giallozafferano.it/ingredienti/Merluzzo
A merluzzo a Jeges - tenger és az Atlanti - óceán északi részén 180 -360 méteres mélységben élõ gyakori halfajta. Bõre zöldes színû, melyet sárga pöttyök tarkítanak, hasi része pedig fehéres. Hosszúsága eléri az 1,5 métert míg tömege a 45-50 kilogrammot. A merluzzot halászása olyan hajókkal történik ahol az azonnali feldolgozás és a konzerválás is megoldott.
A hal húsa gazdag fehérjében, Omega 3 zsírsavakban ugyanakkor szinte szálkamentes így gyerekek is tudják fogyasztani.
Elkészítési idõ: 30 perc
Sütési idõ: 55-60 percHozzávalók 6 személyre:
1,2 kg merluzzo filé (ennek hiányában bármilyen filézett tengeri halszelet, halrúd)
3 kávéskanál fenyõmag (elhagyható)
12 db közepes nagyságú burgonya
60 g kenyérbél
30 g reszel parmezán sajt
20 g zsemlemorzsa
1 nagy csokor petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
8 evõkanál olíva olaj
2 evõkanál liszt
5-6 szem koktél paradicsom
só, bors
1. A burgonyát megpucoljuk és hajszálvékony szeletekre vágjuk, majd tíz percig hideg, sós vízben állni hagyjuk .
2. A burgonyát leszûrjük, lecsöpögtetjük, ha szükséges papírtörlõre terítve felitatjuk a felesleges vizet.
3. Kenjünk ki egy tepsit 2 evõkanál olajjal, majd terítsük bele a burgonyát, amit sózunk, borsozunk és meglocsolunk két evõkanál olajjal.
4. Hideg vízben megmossuk a halszeleteket, papírtörlõvel megtöröljük, sózzuk, borsozzuk majd egy kevés lisztben megforgatjuk és a burgonyára tesszük.
5. Egy mixerbe helyezzük a sajtot, a kenyérbelet, a petrezselymet, fokhagymát és a fenyõmagot és apróra daráljuk. Ezután hozzáadjuk a zsemlemorzsa felét, a maradék olajat, jól összekeverjük és a halszerekre szórjuk. (az állaga nem lesz krémes hanem száraz marad a zsemlemorzsának és a sajtnak köszönhetõen)
6. A paradicsomokat félbe vagy apró karikákra vágjuk és a zsemlemorzsás sajtra helyezzük. Végezetül megszórjuk fenyõmaggal (kihagyható).
7. A tepsit alufóliával befedjük és 220 fokra elõmelegített sütõben 45 percig letakarva sütjük. Ezt követõen fólia nélkül további 10 percig sütjük és már tálalhatjuk is .
http://www.giallozafferano.it/ingredienti/Merluzzo