Mennyei Mandulatorta
sponsored links
Azt nem mondanám, hogy kalóriamentes, de úgysem akartok sokat enni belõle, nem?
A mandula paleo és alacsony GI, tehát belefér. Igaz, hogy az egész süti paleo akkor lenne, ha egyáltalán nem tartalmazna lisztet (glutént), de nekem a mandulás töltelékhez sok lett volna a mandulaliszt, a kókusz nem passzol, nyílgyökeret meg nem veszek kilónként 22 euróért, úgyhogy egyelõre marad a teljes kiõrlésû tönkölyliszt. Egyébként újra szemezünk a paleóval, így lesznek olyan receptek is.
Az eredeti recept innen: http://markakonyha.blogspot.de/2013/11/gevuld-speculaas-azaz-holland-mandulas.html
A recept steviát tartalmaz. Ezért szeretném megosztani a tapasztalataimat ezzel kapcsolatban. Porított formában ez a legolcsóbb természetes édesítõszer (itt), ezért szívesen veszem, de nagyon óvatosan kell vele bánni. Van mellékíze, de csak akkor, ha túl sokat használunk belõle. Tehát nagyon óvatosan kell adagolni, mindig jóval kevesebbet, mint cukorból (más porított édesítõbõl) tennénk az ételbe. Én nyersen nem szeretem, mindig süteményekhez használom. Ha a receptet valaki másfajta édesítõvel készíti (pl. xilittel), akkor nyugodtan vegye a megadott mennyiségek dupláját.
A tésztához:
30 dkg teljes kiõrlésû tönkölyliszt (fél csomag sütõporral keverve)
25 dkg vaj
1 ek stevia (por)
2 ek méz
egy ek spekuláciusz (vagy mézeskalács) fûszerkeverék
1 tojás
50 g darált mandula
fél csomag sütõpor
A tészta alapanyagait aprítókéses robotgépben (vagy kézzel) összedolgozzuk.A tészta elég lágy lett, meg sem kíséreltem kinyújtani, a felét belekanalaztam a piteformámban és elnyomkodtam, a másik felét a töltelék tetejére kanalaztam, és a kanál hátával kentem szét. Viszont így lett finom.
A töltelékhez:
250 g darált mandula
3 ek stevia (por)
egy tojás
A hozzávalókat egyszerûen összekeverjük.
Tehát alulra és felülre tészta, közé pedig töltelék.
Egy órát hagytam hideg sütõben összeérni, majd kb 160 fokon 25 perc alatt megsütöttem.
Kalóriát nem számolok...