Melyik a jó dinnye? ? tuti tippek a kopogtatástól az applikációig
sponsored links
Nyáron alig várjuk, hogy eljöjjön a dinnyeszezon. Isteni a jól lehûtött gyümölcsöt egymás után nyeldesni, míg aztán majd? kipukkanunk tõle. Az éjjeli WC-re rohangáláskor meg megfogadjuk, hogy soha többet nem eszünk belõle ennyit egyszerre. És ezt tartjuk is. Egészen másnapig
De honnan tudjuk vásárlásnál, hogy melyiket válasszuk? Te is kopogtatsz?
Régen ugye volt a lékelés, amikor azzal az eladó azzal a speciális kerek késsel kianyarított egy jó darabot, átadta, az egész család végigkóstolta és rámondta az áment. Vagy nem. Pár éve azonban a lékelés már nemigen létezik. Nem tiltották be, de az ezzel kapcsolatos higiéniai elõírásoknak nehéz megfelelniük a kereskedõknek. És persze õk is jobban járnak, ha egy dinnye sem lesz a lékelés után a visszautasítás áldozata?
Akkor mi alapján válasszunk?
Magyarországon nyáron nemzeti sporttá válik a dinnyekopogtatás. De tudjuk-e, hogy mit kell hallanunk vagy csak püfölünk?
Azt mondják, hogy a kopogtatásnál kongó , kissé visszhangzó, rezgõ hangot kell hallanunk, akkor nem fogunk csalódni. Ha tompa, puffogó a hang, akkor valószínûleg kásás a belseje.
Másik módszer a kacs megfigyelése. Ha ez teljesen elszáradt, és a környezõ szõrök is lepotyogtak, az azt jelzi, hogy a példány régóta áll a standon. Ha zöldes, nem túl száraz, és még némi mézgafolyás is látható rajta, akkor az áru friss. De az érett dinnye szára még a földön elszárad, és ilyenkor a termés könnyen leszakítható a szárról. Mivel a dinnye nem utóérõ, ezért nem mindegy, hogy az érés mely szakaszában került leválasztásra. Ezért a száradt szár azt is jelezheti, hogy jókor került felszedésre a gyümölcs és azt is, hogy régóta ott áll a pulton.
A minél nagyobb, annál jobb elve a dinnyénél is bejöhet, de inkább a szezon elején.
Brit tudósok? ja, nem! Magyar tudósok, azaz egy szegedi fizikuscsoport tudományos útra vitte az ütögetõs vizsgálatot. Különbözõ dinnyéket vizsgáltak, melyeket szintén a kezükkel kopogtattak, viszont az eredményt mikrofonnal rögzítették, majd elemezték a hangerõ, a frekvencia és az édesség közötti összefüggéseket. Õk is hasonló megállapításra jutottak, az a dinnye jobb, amelynél mélyebb hangot hallunk ugyanolyan ütögetésre. Azt ajánlják, vigyünk magunkkal a dinnyevásárláshoz abszolút hallású ismerõst, õ biztosabban fel fogja ismerni a 150 Hz körüli ?édes? hangot
Nincs kéznél egy ilyen ismerõs? Semmi probléma! Csak töltsd le ezt a ?dinnyeédességmérõ? applikációt és biztos lesz a jó választás! Mert ilyen is van?
Szeretnéd a dinnyét kreatívan tálalni? Itt van 35 szuper ötlet rá!
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirõl!
Forrás:
http://kertesz.blog.hu/2012/07/21/dinnyefortelyok
http://index.hu/tudomany/2011/08/26/erdemes_a_dinnyet_kopogtatni/