Melengetõ, színes sárgaborsó

2010-12-05

sponsored links

Ma (éjfél után írom, de valamiért azt mondom, ma :) ) épp olyan hideg volt, amikor jólesik enni egy kis krémes, ugyanakkor rusztikus sárgaborsópürét. Ehelyett sült hurka, kolbász volt savanyúkáposztával, de a múltkori, langyos idõben fõzött pürét most legalább beírom, ha már eszembe jutott.
Sokan idegenkednek a szokásosan készített sárgaborsópürétõl. Én szívesen eszem azt is, fõleg, ha füstölt hús levében fõtt, de igazán ezt szeretem, amit ide beírok. Régen találtam a neten (elnézést, nem emlékszem, kinek a receptje) a kombinációnak az alapját, levesként bemutatva. Persze, én variálgattam rajta. Nagyon szeretjük, püré, és krémleves képében egyaránt.
A megmosott borsószemeket koriandermagokkal, és felkarikázott petrezselyemgyökérrel sós vízben fõzni kezdem.
Olajban pirítok római köményt, amikor már finom illata van, ráteszek karikára vágott hagymát és sárgarépát, majd aranyszínûre pirítom ezeket. Eközben idõnként pótolom a borsón a felszívódott vizet.
Amikor megpuhult a borsó, beleöntöm a megpirult hagyma-répa egyveleget, és egy krumplinyomóval rusztikus masszává dolgozom.


A húsos szekció sült virslit kapott hozzá, vegafronton pedig csicseriborsó lepénykékkel jött létre a fehérjekomplettálás. Multikulti ebéddé avanzsált a keleties ízû borsó a nagymamám féle lilahagymás-olajos-borsos savanyúkáposzta salátával.
Ha levesként esszük, akkor a kedvenc sültgombám, és zöldséggaluska a betét benne.
Éjszaka nem tudtam feltölteni a képeket, szerencsére most sikerült, bár nem pont oda, ahová szerettem volna, de nem teszem át õket.


Amellett, hogy az uram kefírgyáros, pékként is mûködik. 4-5 éve õ süti a kenyereinket, de kiflit is gyárt idõnként. Sajnos, ma nem, most épp mikulászacskókat gyárt a saját gyerekeinknek, aztán kicsit késõbb õ lesz a Mikulás a munkahelyén.
Itt vannak a legutóbbi kiflik:







Egy kenyér, amelyet a kollégáinak sütött:





Folytats a blogon ... hogymegtudjuknezni.blogspot.com/2010/...

sponsored links

Keres?s