Meleg epres-vaníliás tejebrizs

2010-04-13

sponsored links

Az elkövetkezendõ hetekben valószínûleg diétás édességek fognak felkerülni a blogra. Félretéve a macaronokat és a tömény csokoládét, rákapok a gyümölcsökre. Mert igenis jönnek a finomabbnál finomabb édes gyümölcsök, az eper lassan, de biztosan beteríti a blogokat, aztán jön a málna, szeder, áfonya, cseresznye, meggy, barack. Reményeim szerint rebarbarát is sikerül végre találnom a piacon, mert rengeteg receptem van rá még a márciusi Otthon magazinból, amit feltétlen ki szeretnék próbálni. Külföldi blogokon már látni rebarbarát, de nálunk a nénik szerint csak májusban lehet majd kapni.
Na de visszatérve a diétához :) jön a nyár, a nyakunkon van, és jön a rövid gatya/szoknya szezon ( a bikinire gondolni sem merek...) ezért le kell mondanom a cukros édességekrõl. (brühühühüüüü)
Elõ is kaptam az egyik (alig használt-nem is értem miért) szakácskönyvemet: Könnyen, gyorsan, egészségesen. Az édességes részt végig fogom csinálni, nagy részük fagyi, azt majd a nyáron, de lesz mandulás-csokifelfújt (engem is meglepett) meg... de nem is sorolom fel, had legyen már meglepetés. ;P


Hozzávalók 6 személyre: 1 liter félzsíros tej, 1 rúd vanília kettéhasítva, 14 dkg rizs, 1 csík citromhéj, 3 ek barna cukor, 6 ek mandulapehely, 20 dkg friss eper, 6 ek tejszín

1. A tejet egy vastagfenekû lábasban melegítsük fel a vaníliarúd kikapart magjaival és magával a rudakkal, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a rizst. Forraljuk fel, majd mérsékelt lángon fõzzük tovább. (kevergetve, mert odakap!)
2. Tegyük bele a citromhéjat és a cukrot. Többszöri kevergetés mellett fõzzük 20-25 percig, amíg a rizs megfõ, a leve pedig be nem sûrûsödik.
3. Közben a mandulát teflonserpenyõben lassú tûzön, folyamatos átforgatással enyhén pirítsuk meg.
4. Amikor a rizs megfõtt, vegyük ki a citromhéjat és a vaníliarudakat. Keverjük hozzá az eper felét, így szép rózsaszínre színezõdik a tejberizsünk. Vegyük le a lángról és lefedve hagyjuk pár percig még puhulni.
5. Kanalazzuk 6 elõmelegített tálkába, csorgassunk rájuk 1-1 evõkanál tejszínt, szórjuk meg mandulával és díszítsük eperdarabokkal és vaníliarudakkal. Melegen tálaljuk!

Folytats a blogon ... mennyeiedesseg.blogspot.com/2010/04/m...

sponsored links

Keres?s