Meggyes-mákos lepény
sponsored links
Már napok óta valami mákosat szerettem volna enni. Bár a mák inkább az õszi, téli meg az ünnepi idõszak alapanyaga, viszont a friss meggy meg épp most érik, aminek az íze jól harmonizál a mákéval. A befõzésekbõl maradt ki egy sütire való, így jött az ötlet a mai édességhez. A mák viszonylagos szárazságát nagyon jól ellensúlyozza a fanyar ízû, lédús meggy, amitõl nem lesz "nyögvenyelõs". Nagyon mákos, de mégis könnyû, nem túl édes sütemény. Rohanós napokra is jól tervezhetõ ez az egyszerû kevert tészta, ami tényleg csak néhány mozdulat és már rakhatjuk is a sütõbe. Téli idõszakban a meggy fagyasztott gyümölccsel vagy befõttel is helyettesíthetõ. Mákos süti kedvelõinek mennyei desszert. A receptet Andinál találtam.
Meggyes-mákos lepény
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 20 dkg darált mák
- 25 dkg porcukor
- 3 tojás
- 2 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
- 1 cs sütõpor
- csipet só
- kb 50 dkg meggy (télen meggybefõtt)
Elkészítése:
- A sütõt elõmelegítjük 170°C-ra.
- A friss meggyet megmossuk, kimagozzuk, lecsepegtetjük, ha befõttbõl készítjük, akkor csak lecsepegtetjük.
- A tojásokat és a porcukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a mákot és a citromhéjat.
- Váltakozva hozzáöntjük a tejet és a sütõporos lisztet, hozzáadjuk a csipet sót.
- A masszát simára keverjük, sütõpapíros tepsibe öntjük.
- Rászórjuk a lecsepegtetett meggyet. (kevés lisztben megforgathatjuk, akkor nem süllyed le a tészta aljára)
- Sütõbe tolva kb 30-35 perc alatt (sütõfüggõ!) megsütjük. (tûpróba!)
- Porcukorral meghintve tálaljuk.