Meggyes galette tk. liszttel
sponsored links
"...A galette francia neve senkit ne ijesszen el, ez az egyik legk?nnyebben elk?sz?thet? s?tem?ny.
A galette t?szt?ja ?ltal?ban lisztb?l ?s vajb?l k?sz?tett morzsa, amit vagy hideg v?zzel, esetleg tejsz?nnel vagy toj?ss?rg?j?val tesz?nk teljess?. Bev?lt tr?kk, hogy a v?z vagy a toj?s hozz?ad?sa helyett, vagy azt kieg?sz?tend? a t?szt?ba egy kis tejf?lt tesz?nk. A tejf?lt?l rendk?v?l rugalmass? v?lik a t?szta, a h?t?si id? ler?vid?l, ?s a rugalmass?g?nak k?sz?nhet?en a t?szta k?nnyed?n kezelhet?, nem szakadozik, reped."
Hozz?val?k:
... 15 dkg sima feh?rliszt
... 10 dkg teljeski?rl?s? b?zaliszt
/ vagy ?ssz. 30 dkg feh?r liszt /
... 10 g negyedannyi ?des?t?
/vagy kb. 10 dkg cukor/
... 17,5 dkg margarin
/vagy kb. 15 dkg vaj /
... csipet s?
... 30 g / kb 1 ev?kan?l / s?r? tejf?l
... 1 db toj?ss?rg?ja
... f?l citrom reszelt h?ja ?s leve
?ssze?ll?tjuk a t?szt?t ?s h?t?ben pihentetj?k addig, am?g a t?ltel?ket ?sszekeverj?k.
T?ltel?k:
B?rmilyen gy?m?lcs lehet, de most cseresznye ?s meggy szezon van. Az epres nekem nem tetszett, mert az eper megs?tve nem volt ?tv?gygerjeszt?. Finom volt, el is fogyott, de ink?bb nyersen eszem az epret. ??
... 50 dkg meggy kimagozva
... 20 g negyedannyi ?des?t? vagy tetsz?leges, ?zl?s szerinti cukormennyis?g
... 20 g ?tkez?si kem?ny?t? / pudingpor
... 10 g utif?magh?j, de ez elhagyhat?.
Az?rt kevertem hozz?, hogy megk?sse a lev?t, mert volt f?l csomag pudingporom, de ez kev?snek t?nt, viszont felbontani nem akartam m?sikat. ?
A leh?lt t?szt?t kiny?jtjuk egy kb. 25 cm-es k?rlapp? ?s r?pakoljuk a meggyes t?ltel?ket ?gy, hogy maradjon egy min. 5 cm-es sz?le, amit majd visszahajtunk.
Nem kell prec?zen, szorosan, csak ahogy engedi mag?t.
Lekenj?k a toj?sfeh?rj?vel, mert ?gyis megmaradt ?s megsz?rhatjuk cukorral, barnacukorral, dekorcukorral vagy mint most ?n, durv?ra v?gott di?val, de maradhat ?resen is.
Ha s?t?pap?ron ny?jtjuk a t?szt?t, nagyon megk?nny?tj?k a dolgunkat, amikor ?t kell tenni a s?t?lapra. ??
El?meleg?tett s?t?ben 180?C-on kb. 35-40 perc alatt megs?tj?k.
Langyosan vagy kih?lve t?laljuk porcukorral finoman megsz?rva.
#mutimiteszel #galette #finomdi?ta #?tteremhelyett #di?ta #s?ssotthon