Meggyes-diós lepény.
sponsored links
A meggyes süteményeknek se szeri, se száma, annyiféle változatban készíthetjük el, de vannak közöttük régi családi receptek, és pl. számomra olyanok, melyeket a késõbbiekben fogok majd kipróbálni. Ez a recept viszont már nagyon régi, és emlékszem volt idõ, amikor igen sûrûn megsütöttem, aztán valahogy feledésbe merült. A napokban a receptes cetlijeimet pakolgatva (igen cetlik, mert van belõlük bõven :) ) akadt a kezembe egy megsárgult füzetlap, és rajta a jól bevált meggyes-diós lepény recept. Mivel még meggy van bõségesen, sõt a kamra polcán meggybefõtt is akad, így el is készült ez az egyszerû, ám igen finom sütemény.
Hozzávalók 22x32 cm-es tepsihez:
25 dkg liszt
1 cs sütõpor
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1tk õrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
4 db tojás (nagy)
10 dkg vaj
1 dl tej
5 dkg darált dió
15 dkg baracklekvár
50 dkg magozott, cukrozott meggy (v. meggybefõtt)
A keverõtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, a puha vajat, és az egész tojásokat, majd robotgéppel keverjük habosra.
Ezután adjuk hozzá a tejet, és lekvárt, majd keverjük alaposan össze.
A lisztet keverjük össze a sütõporral, az õrölt fahéjjal, a darált dióval, és a reszelt citromhéjjal, majd állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a keverékhez.
A tepsit béleljük ki sütõpapírral (v. zsírozzuk és lisztezzük ki) egyenletesen öntsük bele a masszát, majd szórjuk meg az alaposan lecsepegtetett meggyel.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten süssük 40-45 percig, tûpróbáig. (Én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve hagyjuk a tepsiben hûlni, majd a sütõpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hûtsük ki teljesen.
Tálalás elõtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a süteményt, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.