Meggyes-csereszny?s keltpite
sponsored links
Ha van otthon citromos ol?vaolaj, b?tran lehet haszn?lni, nagyon kellemes lesz t?le a t?szta. Ha nincs, egy kezeletlen citrom h?j?t kell lereszelni, amit el?tte alaposan meg kell term?szetesen mosni. ?n egy kis sz?dabikarb?n?val vagy nagy szem? s?val szoktam megd?rzs?lni, majd alaposan le?bl?teni. A citromh?j intenz?vebb ?z? lesz, ha a cukorba reszelj?k, alaposan ?sszekeverj?k ?s kicsit ?llni hagyjuk.
Meggy ?s/vagy cseresznye helyett m?s gy?m?lccsel is ?rdemes kipr?b?lni. Nek?nk nagyon tetszett ribizlivel ?s m?ln?val, valamint feketeszederrel is, de ?fony?val is el tudom k?pzelni.
Hozz?val?k:
50 dkg
finomliszt
3 k?zepes
m?ret? toj?s
10 dkg
porcukor
0,8 dl olaj
2 dl langyos
tej
2,5 dkg
friss ?leszt?
1 mk. s?
1 ek.
citromos ol?vaolaj vagy 1 citrom reszelt h?ja
50 dkg meggy
50 dkg
cseresznye
Ropog?s
r?teg:
15 dkg
finomliszt
10 dkg vaj
8 dkg
krist?lycukor
1 tk. fah?j
A langyos
tejbe belemorzsoljuk az ?leszt?t, alaposan elkeverj?k, de futtatni nem kell.
A toj?sokat
fel?tj?k, elkeverj?k, hozz?adjuk az olajat ?s a citromos ol?vaolajat.
T?lba szit?ljuk a lisztet, hozz?adjuk a porcukrot, a s?t ?s belereszelj?k a citromh?j?t, ha azt haszn?ljuk. Alaposan elkeverj?k. A k?zep?be m?lyed?st k?sz?t?nk. Ide ?ntj?k az ?leszt?s tejet ?s a toj?sos kever?ket. Egy fakan?llal kikeverj?k a galuska s?r?s?g? t?szt?t, de csak addig, am?g a liszt felveszi az ?sszes nedves hozz?val?t, hosszan nem kell kidolgozni.
A t?lat
letakarjuk ?s a t?szt?t kb. 40-45 perc alatt dupl?j?ra kelesztj?k.
Am?g a
t?szt?nk kel, kimagozzuk a meggyet ?s a csereszny?t.
A ropog?s
r?teghez kim?rj?k a lisztet ?s a cukrot, elvegy?tj?k. A hideg vajat a nagy lyuk? reszel?n lereszelj?k, majd a liszttel r?g?s ?llag?ra morzsoljuk.
Bekapcsoljuk
a MIELE s?t?t, kiv?lasztjuk az als?-fels? s?t?s programot, ?s a 180 fokra
el?meleg?tj?k.
S?t?pap?rral
kib?lel?nk egy kb. 25x35 cm nagys?g? magas fal? tepsit. Egy ev?kan?l olajat
belecsorgatunk, majd egy pap?rt?rl?vel sz?tkenj?k.
A megkelt
t?szt?t bele?ntj?k az el?k?sz?tett tepsibe ?s egy kan?l h?tulj?val (ha ragad r?
a t?szta, n?ha v?zbe m?rtjuk) egyenletesen elter?tj?k. R?sz?rjuk a kimagozott
gy?m?lcs?ket ?s meghintj?k a t?sztamorzs?val.
A tepsit betoljuk a s?t?be ?s a kb. 45-50 perc alatt k?szre s?tj?k.
Amikor a ropog?s
k?reg alatt a gy?m?lcs leve bugybor?kolni kezd, a t?szt?nk biztosan ?ts?lt.
A megs?lt
t?szt?t r?csra cs?sztatjuk, ?s kih?tj?k. Frissen t?laljuk.