Meggyes-csereszny?s keltpite

2022-06-28

sponsored links

 



Ennek a nagyon puha keltpit?nek az egyik nagy el?nye, hogy b?r ?leszt?vel k?sz?l, nem kell dagasztani, n?h?ny kever?s ?s k?szen is van a t?szta. A l?gy t?szt?ra szaftos gy?m?lcs, arra pedig ropog?s k?reg ker?l. Az eg?szet b?s?ges mennyis?g? citrom teszi kerekk?. 

Ha van otthon citromos ol?vaolaj, b?tran lehet haszn?lni, nagyon kellemes lesz t?le a t?szta. Ha nincs, egy kezeletlen citrom h?j?t kell lereszelni, amit el?tte alaposan meg kell term?szetesen mosni. ?n egy kis sz?dabikarb?n?val vagy nagy szem? s?val szoktam megd?rzs?lni, majd alaposan le?bl?teni. A citromh?j intenz?vebb ?z? lesz, ha a cukorba reszelj?k, alaposan ?sszekeverj?k ?s kicsit ?llni hagyjuk.

Meggy ?s/vagy cseresznye helyett m?s gy?m?lccsel is ?rdemes kipr?b?lni. Nek?nk nagyon tetszett ribizlivel ?s m?ln?val, valamint feketeszederrel is, de ?fony?val is el tudom k?pzelni.

Hozz?val?k:

50 dkg finomliszt

3 k?zepes m?ret? toj?s

10 dkg porcukor

0,8 dl olaj

2 dl langyos tej

2,5 dkg friss ?leszt?

1 mk. s?

1 ek. citromos ol?vaolaj vagy 1 citrom reszelt h?ja

 

50 dkg meggy

50 dkg cseresznye

 

Ropog?s r?teg:

15 dkg finomliszt

10 dkg vaj

8 dkg krist?lycukor

1 tk. fah?j






A langyos tejbe belemorzsoljuk az ?leszt?t, alaposan elkeverj?k, de futtatni nem kell.

A toj?sokat fel?tj?k, elkeverj?k, hozz?adjuk az olajat ?s a citromos ol?vaolajat.

T?lba szit?ljuk a lisztet, hozz?adjuk a porcukrot, a s?t ?s belereszelj?k a citromh?j?t, ha azt haszn?ljuk. Alaposan elkeverj?k. A k?zep?be m?lyed?st k?sz?t?nk. Ide ?ntj?k az ?leszt?s tejet ?s a toj?sos kever?ket. Egy fakan?llal  kikeverj?k a galuska s?r?s?g? t?szt?t, de csak addig, am?g a liszt felveszi az ?sszes nedves hozz?val?t, hosszan nem kell kidolgozni.




A t?lat letakarjuk ?s a t?szt?t kb. 40-45 perc alatt dupl?j?ra kelesztj?k.

Am?g a t?szt?nk kel, kimagozzuk a meggyet ?s a csereszny?t.

A ropog?s r?teghez kim?rj?k a lisztet ?s a cukrot, elvegy?tj?k. A hideg vajat a nagy lyuk? reszel?n lereszelj?k, majd a liszttel r?g?s ?llag?ra morzsoljuk.




Bekapcsoljuk a MIELE s?t?t, kiv?lasztjuk az als?-fels? s?t?s programot, ?s a 180 fokra el?meleg?tj?k.

S?t?pap?rral kib?lel?nk egy kb. 25x35 cm nagys?g? magas fal? tepsit. Egy ev?kan?l olajat belecsorgatunk, majd egy pap?rt?rl?vel sz?tkenj?k.

A megkelt t?szt?t bele?ntj?k az el?k?sz?tett tepsibe ?s egy kan?l h?tulj?val (ha ragad r? a t?szta, n?ha v?zbe m?rtjuk) egyenletesen elter?tj?k. R?sz?rjuk a kimagozott gy?m?lcs?ket ?s meghintj?k a t?sztamorzs?val.






A tepsit betoljuk a s?t?be ?s a kb. 45-50 perc alatt k?szre s?tj?k. 


Amikor a ropog?s k?reg alatt a gy?m?lcs leve bugybor?kolni kezd, a t?szt?nk biztosan ?ts?lt.

A megs?lt t?szt?t r?csra cs?sztatjuk, ?s kih?tj?k. Frissen t?laljuk.






Folytats a blogon ... https://www.limarapeksege.com/2022/06...

sponsored links

Keres?s