Medvehagyma ?s bulgur avagy Olyan r?g
sponsored links
Olyan r?g okoskodtam az ?n Dr?g?jimnak, hogy m?r el is felejttettem hogyan kell...
Ez?rt hamar ?sszegy?jt?ttem n?h?ny dolgot a bulgurr?l amit (a k?lessel egy?tt) egyre gyakrabban haszn?lok illetve el?kel? helyet biztos?tok sz?mukra a mann?im sor?ban ?
-Lehet, hogy ezt Ti m?shogy l?tj?tok - m?rmint az okoskod?st ??
Sz?val a bulgur nem m?s mint p?rolt vagy f?z?tt h?ntolt b?za, amit k?s?bb kisz?r?tanak (klasszikusan napon t?rt?nik ez a folyamat), majd a koptatj?k ?s ennek k?sz?nhet?en a k?sz?t?se sor?n nem tapad ?ssze. Kaphat? bel?le nagy szem? (kb. mint a rizs) ?s t?rt, apr? szem? is. ?n a nagyobbat kedvelem, ?s tal?n ez a gyakoribb a boltok polcain.
Rostokban, ?sv?nyi anyagokban ?s vitaminokban gazdag f?leg B-vitaminban ?s vasban.
Szerepet j?tszik a koleszterin szinten tart?s?ban ?s a v?rcukorszintet is j?t?konyan befoly?solja.
A kal?riatartalma megegyezik a rizs?vel, viszont glik?mi?s indexe alacsonyabb, ez?rt egy eg?szs?ges di?t?ba is remek?l beilleszthet?.
Cinktartalm?nak k?sz?nhet?en immuner?s?t? ?s m?g a v?rkering?st is serkenti.
...ami pedig nek?nk a legfontosabb?a k?zel-keleti konyha egyik (tal?n a leg-) gyakori alapanyaga/hozz?val?ja s?san ?s ?desen is.
MEDVEHAGYM?S BULGUR RIZOTT?
GOMB?VAL ?S Z?LDS?GEKKEL
GOMB?VAL ?S Z?LDS?GEKKEL
Hozz?val?k:
15-20 dkg bulgur
25 dkg gomba
15 dkg s?rgar?pa
10 dkg petrezselyem gy?k?r
1 cs. medvehagyma
2 dl feh?rbor
10 dkg vaj
bors, s?
-t?kmagolaj fakultat?v-
A gomb?t, a s?rgar?p?t ?s a petrezselyemgy?keret kis kock?kra daraboljuk.
A medvehagym?t felapr?tjuk.
Egy ed?nyben felolvasztjuk a vajat ?s megfuttatjuk rajt a feldarabolt gomb?t -?n egy kan?lnyi t?kmagolajat is adtam hozz?.
Ezut?n hozz?adjuk a z?lds?geket ?s a bulgurt, megs?zzuk, megborsozzuk ?s v?zzel fel?nt?getve, rizott? m?dj?n puh?ra f?zz?k, teh?t mindig csak annyi folyad?kkal ?ntj?k fel, ami ?pphogy ellepi, majd ?folyamatosan kevergetve? elf?zz?k... ?s ism?t/mindig csak annyival ?ntj?k fel, hogy ellepje ?s kevergetj?k, amig a k?v?nt puhas?got el?ri.
A k?zben kb. a f?z?s fel?n?l a feh?rbort is hozz?adjuk, azaz v?z helyett a borral ?ntj?k fel.
Amikor kellemes, pattan?s puh?ra f?tt a bulgur leh?zzuk a t?zr?l, belekeverj?k az apr?tott medvehagym?t ?s a marad?k vajat -?n most is adtam hozz? egy-k?t kan?lnyi t?kmagolajat.
Igaz, hogy a rizott? nem k?ret - tartj?k az igaz olaszok- de az?rt egy kis kieg?sz?t? nem ?rt hozz?, ami n?lam most ?pp egy picike falatka b?r?s lazac, egyszer?en s?val, borssal ?zes?tve.
V?z ?s folyad?k, ?gy ?rtam...
de "tudjuk"? hogy a rizott?kn?l az egyik alap, a l? azaz az alapl?, pl. a z?lds?g alapl?...
?gondolom ez mindenkinek van otthon...
Ja! hogy val?ban van ?
h?t akkor haszn?ld a v?z helyett.