Medvehagym?s csavart kifli
sponsored links
Meg?rkezett az ?j ?s csodasz?p Miele s?t?m. Nagyon sz?p, ?s m?g ann?l is okosabb, els? pillant?sra ?sszhangba ker?lt?nk, hossz? bar?ts?g lesz k?z?tt?nk ?gy ?rzem :)
T?bbf?le automatikus programja van, tud l?gkever?ssel, als?-fels? s?t?ssel s?tni, ?s k?l?nb?z? grillfokozatokkal, de az ?n kedvencem a kl?mavez?rl?s, a g?z?s s?t?s. Majd k?s?bb err?l is r?szletesebben mes?lek.
Els?k?nt egy egyszer?bb kiflit pr?b?ltam ki benne. K?l?nlegess?ge, hogy enyh?n ?desk?s a t?szt?ja, amihez nagyon j?l passzol a medvehagym?s kence ?s a sajt. Ebb?l az adagb?l 8 sz?p nagy kifli lett, azt gondoltam h?rmunknak k?t napig is kitart, de nem, sz?val ha nagyobb a csal?d nyugodtan dupl?zz?tok meg az adagot.
T?szta
hozz?val?i:
350 g
finomliszt
1 ek.
burgonyapehely
20 g
porcukor
100 g hideg tej
100 g hideg v?z
12 g friss
?leszt?
1 k?zepes
m?ret? toj?s
1 csapott
te?skan?l s?
25 g puha
vaj
1 ek.
ol?vaolaj
Medvehagym?s
kr?m hozz?val?i:
60 g puha
vaj
3-4 sz?l
medvehagyma
nagy csipet
s?
50 g
reszelni val? sajt
T?lba
szit?ljuk a lisztet, hozz?adjuk a burgonyapelyhet ?s a porcukrot, majd alaposan
?sszevegy?tj?k.
M?r?poh?rba
?ntj?k a tejet ?s a vizet, belemorzsoljuk az ?leszt?t ?s elkeverj?k. Futtatni
nem kell. A toj?st felverj?k ?s kb. a k?tharmad?t az ?leszt?s kever?khez
?ntj?k. A marad?kot f?lretessz?k a leken?shez.
A liszt k?zep?be m?lyed?st k?sz?t?nk ?s bele?ntj?k a nedves hozz?val?kat. Egy spatul?val addig keverj?k, am?g az ?sszes liszt nyirkos lesz. Ezut?n k?zzel, er?teljes mozdulatokkal 7-8 percen kereszt?l dagasztjuk a t?szt?t. A t?lat letakarjuk ?s 10 percig pihenni hagyjuk. Ezut?n hozz?adjuk a s?t, a puha vajat, ?s az ol?vaolajt, majd tov?bbi 5-6 percen kereszt?l gy?rjuk a t?szt?nkat, am?g a s? felold?dik ?s a vaj t?k?letesen a t?szt?ba simul.
V?konyan
kivajazunk egy t?lat, a t?szt?t beleforgatjuk, hogy k?rben bevonja a zsirad?k,
majd egy f?li?val lefedj?k. 23-24 fokos h?m?rs?kleten kb. 50 percen kereszt?l
kelni hagyjuk.
A megkelt
t?szt?t deszk?ra tessz?k ?s 16 egyforma darabra osztjuk. Mindet g?mb?ly?tj?k ?s
egy f?li?val letakarva 15 percig pihenni hagyjuk.
K?zben k?t
tepsit kib?lel?nk s?t?pap?rral.
A
pihentetett gomb?cokat a tenyer?nkkel kilap?tjuk ?s szorosan feltekerj?k. A
r?vid t?sztarudakat egym?s mell? sorakoztatjuk. Amikor az ?sszessel k?szen
vagyunk, egyes?vel kb. 28 cm hossz?s?g?ra sodorjuk ?gy, hogy a k?zep?n
vastagabbra hagyjuk, a k?t v?g?t pedig elv?kony?tjuk. K?t t?sztarudat X alakban
magunk el? tesz?nk, majd a sz?lakat mindk?t oldalr?l egym?ssal t?bbsz?r
keresztezz?k. A fonatokat a tepsire tessz?k egym?st?l kb. 5 cm t?vols?gra.
Egy f?li?val
letakarjuk ?s a kifliket 30 percig kelni hagyjuk. A m?sodik tepsit ?rdemes
addig h?v?sebb helyre, pl. kamr?ba tenni.
Elk?sz?tj?k
a t?ltel?ket. A medvehagym?t finomra apr?tjuk ?s a csipet s?val egy?tt a puha
vajhoz adjuk. A kr?met egy kisebb habzs?kba, vagy vastagabb tasakba tessz?k, ?s
sark?n kb. f?l cm-es lyukat v?gunk. A sajtot a reszel? nagy lyuk?n lereszelj?k.
A MIELE
s?t?t bekapcsoljuk, az als?-fels? s?t?s programot kiv?lasztjuk, a h?t 180 fokra
?ll?tjuk.
A k?zben
megkelt kifliket v?konyan lekenj?k a felvert toj?ssal, majd a t?szta tetej?re,
teljes hossz?ban, a medvehagym?s kr?mb?l cs?kot h?zunk. Mindre tesz?nk a
lereszelt sajtb?l.
A tepsit
betoljuk az el?meleg?tett s?t?be ?s a kifliket kb. 20 perc alatt pirosra
s?tj?k.
Am?g az els?
tepsi s?l, a m?sodikon l?v? kifliket is lekenj?k toj?ssal, r?h?zzuk a kr?met,
?s meghintj?k a sajttal. V?g?l azt is kis?tj?k.
A kifliket
r?csra tessz?k h?lni. Frissen k?n?ljuk.
Megjegyz?s: a t?szt?t dagaszt?g?ppel is ?ssze?ll?thatjuk, ebben az esetben k?sz?ts?nk m?g mell? 3-4 ek. vizet ?s sz?ks?g szerint adagoljuk a t?szt?hoz. A g?pek t?bb folyad?kot k?pesek a t?szt?ba dolgozni.
Tipp: Ha
nincs medvehagyma szezon, a vajhoz reszelj?nk egy gerezd friss fokhagym?t, majd
v?gjunk apr?ra snidlinget, vagy ?jhagyma z?ld sz?r?t, esetleg petrezselymet.