Medvehagym?s babka
sponsored links
Minden ?vben s?t?k kal?csot H?sv?tra ?s j? p?r ?ve t?bbet is, mert minden csal?dtag r?kapott a finom h?zi kal?csra. Ebben az ?vben m?r nem lenne t?l extra dolog a "sima" h?zi kal?cs, mivel egy ?ve csak itthon s?t?tt kal?csot esz?nk, ?gy gondoltam a h?sv?ti sonka mell? id?n k?sz?tek valami k?l?nlegeset.
Tavaly ?sszel m?r megpr?b?lkoztam egy csokis babk?val, ami nagy sikert aratott itthon, ?gy gondoltam, most j?jj?n ennek egy s?s t?ltel?kes verzi?ja, ?s ha m?r id?n a H?sv?t egybeesik a medvehagyma szezonnal, akkor medvehagyma peszt?t csemp?szek bele. A medvehagyma peszto receptj?t itt tal?lj?tok, egy babk?hoz, egy ?veg sz?ks?ges, ez ?gy nagy mennyis?g, de fagyasztani remek?l lehet, ?gy b?tran k?sz?tsetek bel?le ekkora adagot. M?r el is k?pzeltem ahogy a vajjal megkent babk?ra teszek egy szelet sonk?t, karik?zom r? a toj?st, ?s valami k?l?nleges h?zi sajtot eszek mell? torm?val, friss retekkel ?s ?jhagym?val, mmmhhh... alig v?rom a nagyszombati vacsor?nkat.
Hozz?val?k 2 babk?hoz:
1 dl langyos tej
20 g ?leszt?
60 dkg liszt
1 tk. s?
10 dkg cukor
2 dl habtejsz?n
5 dkg vaj
2 toj?s
2 ?veg medvehagyma peszt?
1 toj?s a ken?shez
Elk?sz?t?si id?: 2,5 ?ra
S?t?si h?fok: 180?
A langyos tejbe belemorzsolom az ?leszt?t, sz?rok bele egy csipet cukrot ?s lisztet, majd lefedve hagyom felfutni.
Egy t?lba szit?lom a lisztet, majd hozz?adom a s?t, a cukrot, a tejsz?nt, a vajat ?s a toj?sokat. Ha felfutott az ?leszt? azt is a t?szt?hoz adom, majd alaposan kidagasztom. Amikor m?r sz?p gomb?cc? ?ssze?llt f?li?val ?s konyharuh?val lefedve kelni hagyom 40-45 percig.
A megkelt t?szt?t lisztezett munkalapra bor?tom, kett?szedem, ?s 3-4 mm vastag t?glalapp? ny?jtom mindkett?t. Megkenem ?ket 1-1 ?veg medvehagyma peszt?val, majd a hossz? oldalukn?l fogva feltekerem. Egy ?les k?ssel hossz?ban elv?gom, a k?t f?ltekercset az oldal?ra ford?tom, majd keresztben egym?sra fektetem ?s ?vatosan ?sszetekerem, hogy a v?gott fele felfele n?zzen.
S?t?pap?rral b?lelt p?sp?kkeny?r form?ba fektetem a babk?kat ?s tov?bbi 30 percig kelni hagyom ?ket. Megkenem felvert toj?ssal, majd 180?-os, l?gkever?ses s?t?ben 30 percig s?t?m, a form?ban hagyom kih?lni.
Tipp: Mivel ez egy semleges ?zvil?g? alapt?szta, ?gy b?tran lehet a k?t babk?t k?l?nb?z? t?ltel?kekkel vari?lni, ?n most az egyiket medvehagym?sra a m?sikat fah?jasra csin?ltam, ez ut?bbinak is hozom majd a receptj?t.