Mascarponés grillázs golyó.
sponsored links
A diós grillázst nagyon szeretem, akár süteményekbe belesütve, vagy éppen krémek ízesítésére (pl. a fatörzs krémjébõl kihagyhatatlan) de szívesen el is csemegézem. Az ünnepi fatörzs készítéséhez nagyobb mennyiségû diót karamellizáltam meg, és daráltam le, mert már akkor eldöntöttem, hogy grillázs golyókat fogok készíteni. A grillázshoz kevertem még mascarponét, darált kekszet, némi cukrot, majd diónyi golyókat formáltam a masszából. Végül beleforgattam a félretett grillázsba, majd tálalásig betettem a hûtõbe, hogy az ízek kellõen összeérjenek. Mondhatom az ízek kellõen összeértek, és a golyók olyan finomak voltak, hogy egyszerûen nem lehetett abbahagyni. Csak ettük, és ettük, és ................
Hozzávalók:
20 dkg dió
3-4 ek kristálycukor
20 dkg mascarpone
2 ek porcukor
2 cs vaníliás cukor
darált háztartási keksz
A diót és a kristálycukrot állandó kevergetés mellett karamellizáljuk meg. (vigyázzunk nehogy a cukor megégjen, mert akkor keserû lesz)
Egy fém tálcát, (vagy tepsit) kenjünk meg vajjal, majd öntsük rá az elkészült diós-karamellt. Ezután hûtsük ki teljesen, majd tördeljük kisebb darabokra, és diódarálón daráljuk le.
A ledarált grillázsból tegyünk félre pár kanállal, az elkészült golyók beleforgatásához.
A maradék grillázst keverjük alaposan össze a mascarponéval, a vaníliás cukorral, és ízlés szerint porcukorral. Ezután apránként adjunk hozzá annyi darált kekszet, hogy egy könnyen formázható, de már nem ragadós, masszát kapjunk. Megformázás elõtt helyezzük be a hûtõbe, hogy kellõen lehûljön, és könnyebben tudjunk a masszával bánni.
Vizesítsük be a kezünket, majd formázzunk a masszából diónyi golyókat. Ezután hempergessük bele a félretett darált grillázsba, majd helyezzük egymásmellé egy tálcára, majd tálalásig tegyük vissza a hûtõbe.
Közvetlenül tálalás elõtt vegyük ki a hûtõbõl a golyókat, majd kínáljuk.