Mascarpon?s citromtorta
sponsored links
R?p?lnek az ?vek! Els?sz?l?tt nagyl?nyom 14 ?ves lett! Feltettem neki most is, mint minden ?vben az ilyenkor szok?sos k?rd?semet, hogy milyen tort?t szeretne. ? gondolkod?s n?lk?l r?v?gta, hogy citromtort?t. Annyira bej?tt neki a tavalyi. Nem akartam ugyanolyat, de a k?r?s?nek mindenk?ppen eleget szerettem volna tenni, ?gy nagyon sokat gondolkodtam, mivel is tudn?k neki legnagyobb ?r?met szerezni?
A v?lasz egy?rtelm? volt: nagy rajong?ja a BTS egy?ttesnek, ?gy arra gondoltam, ezzel lepem meg. A torta ?s a kr?m r?m egyszer?, ment r? egy sv?jci vajkr?m burkolat, v?g?l fondant-b?l a BTS d?sz?t?s. ?
A v?geredm?ny pedig telital?lat, azt mondta, ?lete tort?ja! ?s m?r most sz?l, hogy j?v?re is ilyet k?r! ?
Hozz?val?k:
A pisk?t?hoz:
4 toj?s
8 dkg cukor
8 dkg liszt
1/2 tk sz?dabikarb?na
A kr?mhez;
25 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
2 citrom leve
1 citrom reszelt h?ja
4 dl habtejsz?n (?n hulal?t haszn?ltam)
A sv?jci vajkr?mhez:
3 toj?s feh?rje
15 dkg cukor
25 dkg vaj
Vanilia paszta
A d?sz?t?shez:
Fekete ?s feh?r fondant
Elk?sz?t?se:
Pisk?ta:
A toj?sok feh?rj?t ?s s?rg?j?t kett? v?lasztjuk. A s?rg?j?hoz adjuk a cukor 1/3-?t ?s a sz?dabikarb?n?t ?s habosra keverj?k. A marad?k cukrot apr?nk?nt adagoljuk a toj?sfeh?rj?hez, mik?zben kem?ny habb? verj?k. Ha k?sz, egy nagyobb kan?lnyi habot kever?nk a toj?s s?rg?j?s massz?ba, majd az eg?szet a feh?rj?hez ?ntj?k ?s ?vatosan elkeverj?k benne. V?g?l apr?nk?nt beleforgatjuk az ?tszit?lt lisztet.
S?t?pap?rral b?lelt 22 cm ?tm?r?j? kapcsos tortaform?ba ?ntj?k, elegyengetj?k ?gy, hogy a sz?l?n magasabb legyen, hogy ne legyen p?pos a kis?lt pisk?ta, majd 180 fokra el?meleg?tett s?t?ben kb 25 perc alatt megs?tj?k. S?t?b?l kiv?ve a form?ban l?v? pisk?t?t egy deszk?ra ford?tjuk, ?s ?gy hagyjuk kih?lni.
Kr?m:
A mascarpon?t, porcukrot, citrom lev?t ?s h?j?t ?sszekeverj?k, majd beleforgatjuk a felvert habtejsz?nt. Ez ennyi, p?r perces m?velet csup?n.
Ezzel t?ltj?k mag a tort?t. A pisk?t?t 3 r?szre v?gjuk, a kr?met pedig fele-fele ar?nyban osszuk el a k?t lap k?z?tt, burkol?sra sv?jci vajkr?met haszn?lunk.
Vajkr?m:
A toj?sfeh?rj?t ?sszekeverj?k egy f?mt?lban a cukorral, majd v?zg?z f?l?tt k?zi habver?vel folyamatos keverget?s mellett felolvasztjuk benne a cukrot, kb 10 perc, ekkor a toj?s 75-80 fokos.bele?ntj?k egy kever?t?lba, ?s habver?vel magas fokozaton elkezdj?k verni, am?g kih?l. Ekkor ar?nk?nt, 3-4 darabban hozz?adjuk folyamatos kever?s mellett a vajat, ?s egynem?v? keverj?k, majd mehet bele a vanilia. 2-3 percet tov?bb keverj?k, ?s k?szen is vagyunk.
Ezzel burkoljuk be a tort?t k?t r?tegben. Az els? r?teget, ha felvitt?k, h?t?be tessz?k 2-3 ?r?ra, a m?sodik ut?n ?n egy ?jszak?t pihentettem a h?t?ben, m?snap ment r? a d?sz?t?s.
V?geredm?ny: egy isteni torta, egy boldog gyermek, ?s egy el?gedett anya! Kell enn?l t?bb? ?