Marokkói paradicsomos húsgombócok tojással - azaz Tajine de kefta
sponsored links
Akik olvassák a blogot, azok tudják, hogy nálunk minden népszerû, ami gombóc alakú. Fõztem már görög húsgombócot, csináltam svédet, sütöttem sajtból, töltöttem sárgabarackkal. Ma megint húsos változat jön: kefta egyenesen Marokkóból. Méghozzá tajine-ben készítve, de ha nincs tajine-unk, készítsük el nyugodtan jénaiban, kacsasütõben vagy egy kis tepsiben.
A tajine de kefta egy paradicsomos mártásban sült húsgombóc, amibe a végén még tojásokat is ütnek és addig sütik õket, amíg a sárgájuk krémes nem lesz.
Egyetlen speciális fûszer kell hozzá, a római kömény, de ehhez a magyar szupermarketekben is könnyen hozzájuthatunk. Ha meg ezen kívül akadna még egy kis ras-el-hanout ( Észak-Afrikában turistáskodva olcsón vehetünk, Brüsszelben pedig bármelyik piacon), akkor teljesen autentikus lesz. Ha pedig utálják ezt az ízvilágot, egyszerûen hagyják ki a római köményt, anélkül is különleges.
Marokkóban ezt a celibataire -ek, azaz az egyedülállók , agglegények és aggleányok, szinglik, minglik ételének hívják, mert a családosokat nyilván bonyolultabb ételekkel kápráztatják el. Brüsszeliek megint csak elõnyben, mert õk készen vehetik a fûszerezett darált húst is (például Alinál az Abbatoir-on),
Utánanéztem a receptnek a net-en és egy kicsit átdolgoztam. Sült paprikát tettem a ...