Marin?lt paprika friss fogyaszt?sra. Van?li?val, fah?jjal f?szerezett balzsamecet, h?zilag.
sponsored links
Ny?ri vari?ci?, friss fogyaszt?sra.
Egyszer? ?s nagyon finom.
Amint el?rhet? a szezon?lis paprika, k?sz?tek, majd szinte folyamatosan van a h?t?ben.
H?tve hetekig el?ll (savas ?s fedi az olaj).
?gy ha valaki megk?v?nja, eheti r?gt?n.
Magam s?t?tte, kov?szos, teljes ki?rl?s? t?nk?ly?s keny?rrel |
Mivel f?szerezz?k?
Most van?liar?ddal ?s fah?jjal ?rlelt balzsamecettel
(magam k?sz?tettem a f?szerez?st) ?s ol?vaolajjal k?sz?lt.
M?skor almaecettel, borecettel ?s /vagy citrommal savany?tva, fokhagym?val,
friss f?szerekkel f?szerezve. S?lt hagym?val is r?tegezhetj?k.
A vari?ci?k sz?ma sz?mos, k?s?rletezz b?tran.
Pir?t?ssal, friss keny?rrel t?k?letes, felt?tnek szint?n,
de keverhetj?k z?lds?gsal?t?hoz,
bab, lencse, csicseri sal?t?hoz (oh, igen humusszal is), stb.
bab, lencse, csicseri sal?t?hoz (oh, igen humusszal is), stb.
Milyen paprik?b?l k?sz?ts?k?
Piacon, termel?t?l v?s?rolok paprik?t, pontosan tudom,
hogy milyen fajt?t ?rul, melyik, mire j?.
Az egyik kedvenc paprik?nk, a B?cskai, van er?s ?s ?des v?ltozata.
Vastag h?s?, v?kony h?j?.
Beleharap az ember ?s sz?tfr?ccsen a sz?j?ban a l?, igen a paprika is lehet l?d?s.
Most ebb?l a fajt?b?l k?sz?tettem, m?gpedig a pirosra ?rettekb?l v?lasztottam.
B?cskai, m?g nem piros... |
Ugyanakkor m?s fajt?kat is k?stolhatunk, t?k?letes a szentesi, a k?pia, a pritamin,
k?s?bb ha m?r kaphat?, az almapaprika.
Viszont, van amelyiknek vastag a h?ja, pl. a k?pi?nak, ha zavar?, akkor ?rdemes leh?zni.
(Eg?szben megs?tni, majd l?gmentesen lefedve pihentetni,
a h?j?t ?gy k?nnyed?n letudjuk h?zni.)
Hogyan s?ss?k?
Fajt?t?l ?s mennyis?gt?l f?gg?en serpeny?ben vagy s?t?ben,
akinek van kemenc?je, abban.
Nagyobb mennyis?g eset?n c?lszer? lehet a s?t?t v?lasztani,
b?r serpeny?ben m?g ha t?bb adagot s?t?nk, akkor is gyorsabb.
Lehet m?g vaslapon, a g?zl?ng felett, s?t grillezni. Kinek mi tetszik.
Ez a serpeny?s elk?peszt?en egyszer? ?s gyors, mellesleg energiatakar?kos
(nem kell a s?t?t felmeleg?teni).
A paprik?kat megmosom, lesz?r?tom a vizet, majd hossz? cs?kokra v?gom.
A serpeny?be kev?s ol?vaolajat ?nt?k ?s fed? alatt, k?zepes h?m?rs?kleten,
p?r perc alatt odas?t?m, a serpeny?t k?zben n?h?nyszor megr?zogatom.
Ez t?nyleg n?h?ny perc.
Arra figyelj?nk, hogy ne puhuljon t?l a paprika, maradjon roppan?s.
M?skor, ha s?t?ben s?tj?k, akkor a tepsin rakjuk szorosan egym?s mell? a paprik?kat,
f?lid?ben megford?tva, s?ss?k h?lyagosra.
Szedj?k ?veg, ker?mia vagy f?mt?lba, takarjuk le egy t?ny?rral.
A "g?z?l?s" ut?n a paprika szinte kics?szik a h?j?b?l.
Hozz?val?k
paprika
ol?vaolaj
s?
frissen ?r?lt bors
f?szeres balzsamecet
A paprik?kat a fent eml?tett m?don -serpeny?ben- hirtelen megs?t?m.
Locsolok r? balzsamecetet, s?zom ?s tekerek r? borsot. ?sszekeverem.
A serpeny?ben |
Kicsit hagyom h?lni, de m?g melegen z?rhat? ?vegbe rakom.
?zl?s szerint meglocsolom m?g ecettel, esetleg ?nt?k m?g r? ol?vaolajat.
(Ebben az esetben ?rdemes hidegen sajtolt olajat haszn?lni.)
Lez?rom az ?veget, kih?t?m ?s h?t?be teszem.
F?szeres, van?li?s, fah?jas balzsamecet.
Nagyon, nagyon egyszer?.
Egy ?veg balzsamecetbe beleraktam a felhas?tott van?liarudat ?s a fah?jrudat.
500 ml-be 1-1 elegend?.
Amikor elfogy az ecet, ?jra felt?lt?m az ?veget.
?jabb f?szert, az ?zlel?semnek megfelel?en teszek hozz?,
de az el?z?t benne hagyom.
de az el?z?t benne hagyom.
Kapcsol?d? bejegyz?sek a blogon
S?lt paprik?s nyers sal?ta:
Marin?lt paprik?s farfalle:
Sp?rgaleves marin?lt paprik?va:
Ajv?r:
Fet?val t?lt?tt paprika:
Szeretetrehangoltan,
a facebookon, az instagramon.
...ki?r?lt... |