Marhanyelv vadász módra (erdei gombás-vörösboros)
sponsored links
Egy nagyon kedves barátunk szerint marhanyelvet nem illendõ enni, mert olyat rendes ember nem eszik, ami már más szájában is volt. :-)
Megfontolandó gondolat, azonban nekem nagyon kellemes gyerekkori emlékeim vannak egy tejszínes-gombás marhanyelv raguról Édesanyám konyhájából. Tulajdonképpen erre készültem, amikor is kezembe akadt az Egri Bikavér és a vegyes erdei szárított gomba zacskója. Akkor már tudtam, többet kell kihozni ebbõl a hármasból.
Elõljáróban néhány szó a "jó öreg" Egri Bikavérrõl. Mintha mostanában mostoha gyermeke lenne az egyre jobb magyar borvilágnak. Pedig sokáig zászlósa volt, meghatározó karaktere, sõt, talán nemzetközi szinten is az egyik legismertebb borfajtánk. Manapság annyi új borfajta van, hogy lassan feledésbe merül. Pedig íze nagyon karakteres, egyedi, talán túlságosan is "szögletes"-nek tûnik manapság, a sok új divatbor mellett. Ezekkel sincs bajom, csak annyi talán, hogy a divat szele ne söpörje el a régi jó - és értékes - portékáinkat.
Hozzávalók:
- egy megtermett marha nyelve (kb. 1,2 kg)
- 50 gr szárított gomba
- 4 dl vörösbor Egri Bikavér
- fûszerek:
csipet köménymag, 3-4 babérlevél, 10 szem rózsabors, 6-8 borókabogyó, csipet kakukkfû, 3 tk szárított fekete áfonya
Általában friss gombát használok. Most azonban kedvet kaptam kipróbálni a szárított, erdei gombát. Mivel áztatni kell felhasználás elõtt, ezért annyi vörösbort öntöttem rá, hogy éppen ellepje, s tettem a borba 3-4 szem szegfûszeget is. Míg ázott, megfõztem a marhanyelvet, sós, babérlevéllel, köménnyel ízesített vízben.
A kismackók miatt apróra daraboltam a marhanyelvet, azonban sokkal mutatósabb, ha csak 1 cm széles szeletekre vágjuk. Egy lábosba beleszórtam a kiázott gombát a vörösborral, fûszereztem:
teatojába tett rózsaborssal, kakukkfûvel, borókabogyóval. A szárított áfonyát beleszórtam szabadon, azt nagyon szeretjük, szívesen esszük a hússal.
A fõtt marhanyelvet is belekockáztam a ragu alapba, együtt fõttek még kb. egy órát lassú tûzön. A legjobb köret a krokett lenne hozzá, de sajnos idõ hiányában nem tudtam elkészíteni (boltit meg ügye elvbõl nem veszek) így maradt a jó öreg barna rizs.
A marhenyelv helyet természetesen lehet vadhúst is használni, ez egy nagyon egyszerû, gyors, ám annál finomabb recept.
Te szoktál marhanyelvet enni? Hogyan készíted el?