Marcipántorta ajándékba

2010-10-31

sponsored links

Volt itthon egy kevés maradék marcipánom, és mivel marcipánimádó bátyám most érkezett haza amerikai útjáról, úgy gondoltam, kedveskedek neki egy kis édességgel. Az alapötletet PocakPanna oldalán találtam, az õ receptje pedig Nigella tortáján alapszik, úgyhogy ez már egy duplán variált verzió. Én aszalt sárgabarackkal és egy kis sziruppal turbóztam fel a süteményt.
Marcipánimádóknak kötelezõ! :) 

Hozzávalók:

Tésztához:

90 g marcipán
50 g vaj
40 g tej (én mandulatejet használtam)
20 g nádcukor
1 kk. mandulaaroma
2 tojás
50 g teljes kiõrlésû liszt
1 tk. sütõpor
1 marék aszalt sárgabarack

Sziruphoz:

1 kupica barackpálinka/amaretto
1 ek. nádcukor
1 ek. méz
1 kk. mandulaaroma
 
Összeállítás:


A sárgabarackot beáztatjuk meleg vízbe, amibe, ha épp van otthon, egy kupica barackpálinkát/amaretto likõrt is öntünk.
A tésztához a marcipánt kis lyukú reszelõn lereszeljük. A vajat felolvasztjuk, és a tejjel, a nádcukorral, a mandulaaromával és a tojásokkal együtt a marcipánra öntjük és habverõvel pár percig keverjük.
A lisztet elkeverjük a sütõporral és a nedves anyagokhoz adjuk.
A sárgabarackot lecsepegtetjük (az áztatólevet megtartjuk) és egy tepsi aljába rakosgatjuk õket.
Rájuk öntjük a tésztát, és 175 °C-os sütõbe tesszük kb. 50 percre (de figyeljük, ha barnulni kezd, fedjük le alufóliával).

Míg sül, összeállítjuk a szirupot. A barackpálinkás/amarettós levet lábosba önjük, hozzáadjuk a cukrot, a mézet és a mandulaaromát, majd kis lángon sziruppá fõzöm.

Ha a sütemény megsült, kifordítjuk a formából (így a barackok lesznek felül). Megszurkáljuk, és rákanalazzuk a szirupot, majd hagyjuk hûlni. A lyuggatás miatt az egész süteményt át fogja itatni a szósz, így jó szaftos finomságot kapunk végül.
A marcipánhoz pedig remekül passzol az aszalt sárgabarack íze.

Folytats a blogon ... secretsoftheangels.blogspot.com/2010/...

sponsored links

Keres?s