Marcipánnal töltött csokis püspökkenyér
sponsored links
Tavaly hozott a Jézuska Stahl magazin elõfizetést. Ebben az a jó, hogy sokáig tart. Meg az is, hogy egyre jobbak szerintem az újságok, tartalmasabbak, többen írnak bele, jól alakul. Ebbõl több ingerenciám is támadt próbálkozni. A pikantériája a sztorinak, hogy nem szoktam itthon marcipánt tartani, de vettem egy tizenötdekásat anyám névnapjára, kissé önös érdekbõl, hogy abból készítse el karácsonyra a marcipánnal töltött, kardamomos, mogyorós kekszeket. De aztán az újság elõbb ért ide, mint anyám, úgyhogy neki azt tudtam mondani, hogy vettem neked marcipánt a névnapodra, de belesütöttem egy sütibe, megkóstolod? :)) Rendes nappali fény hiányában fénykép sajnos nem készült, pedig vadítóan néz ki a csokibarna tésztában mosolygó fehér marcipántöltelék.
Hozzávalók a csokis püspökkenyérhez:
- 20 dkg keserû csokoládé (max. 70%-os)
- 1,5 dl tej
- 20 dkg liszt
- fél kávéskanál sütõpor
- 1 csipet só
- 12,5 dkg puha vaj (én kissé megolvasztottam)
- 18 dkg cukor
- 2 tojás
- 10 dkg natúr joghurt (esetünkben egy cserpes gyümölcsjoghurt gyümölcstelen teteje)
- kevés olvasztott vaj a forma kikenéséhez
Hozzávalók a marcipános töltelékhez:
- 15 dkg marcipán
- 6 dkg puha vaj (kissé olvasztott)
- 5 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 csapott evõkanál liszt
Elõször a tölteléket készítettem el: nagylyukú reszelõn lereszeltem a marcipánt, aztán a reszeléket és a többi hozzávalót beletettem az aprítógépbe és egynemûre kevertettem.
Utána következett a tészta: Valaki felolvasztotta a kockákra törött csokit a tejben, gõz fölött. Egy nagy tálban összekevertem az olvasztott vajat a cokorral, hozzáadtam az egész tojásokat, majd részletekben a sütõporos, sós lisztet, utána a joghurtot, végül az addigra kihûlt csokis keveréket. Fanakállal összekevertem (elvégre azt írta a recept, hogy muffinnak is jó, akkor meg nem kell cicózni), és már lehetett is tölteni egy nagyobb, hasáb alakú püspökkenyérformába, amit elõtte kivajaztam. Elõször úgy a 2/3-át töltöttem bele, aztán belekanalaztam a tölteléket, végül befedtem a maradék csokis masszával.
175 fokra elõmelegített sütõbe toltam, 50 perc után lefedtem egy alufóliával, majd még 20 percet stöttem. Hagytam kihûlni, és csak akkor szeleteltem, amikor már teljesen hideg volt, talán még jobb is 1-2-3 naposan, ha megéri. Mondjuk elég tömõs cucc.
Stahl magazin, 2010 õszi szám