Maradék-elv

2010-11-12

sponsored links

Ne ijedjen meg senki, nem egy matematikai tételrõl fogok értekezni. Ez a vacsora arról szólt, hogyan tûntessem el a hûtõmben lapuló ilyen, meg olyan, ?már csak egy darab van belõle? hozzávalókat. Mindenképpen fõzeléket akartam készíteni, mert már elég rég került az asztalra. A végeredmény sikermutatója az volt, hogy a Mazsolák lelkesen befalták vacsorára.
Mi is volt a hûtõmben? Egy-egy szál fehér- és sárgarépa, egy karalábé, fél doboz bontott konzerv kukorica, két szelet sült sütõtök, egy maradék tojásfehérje. Ebbõl a mennyiségbõl egy kb. két (felnõtt)személyes fõzelék kerekedett, úgyhogy aki több emberre fõzné, az szorozzon lelkesen, ha már a matekkal ijesztgettem a címben. Feltétnek sütõtökös lepénykéket sütöttem, csakhogy a sütõtök is elfogyjon végre.

Hozzávalók (2 személyes adag):

Fõzelékhez:
1 sárgarépa
1 fehérrépa
1 karalábé
? doboz kukorica (ha egész lett volna, az se lett volna baj)
1 ek vaj
kb. 2 dl tej
1 ek liszt
1 púpos ek tejföl
só, szárított tárkony

Sütõtökös lepénykékhez:
2 szelet sült sütõtök (kb. 20 dkg volt, de nem mértem)
1 ek zappehely
1 ek liszt
1 ek zsemlemorzsa
1 tojásfehérje
1 kk kakukkfû
só, bors
a sütéshez olaj

A répákat és a karalábét felkockáztam és vajon ? fedõ alatt - félpuhára pároltam. Sóztam. Szükség esetén önthetünk alá egy kis vizet. Aztán hozzáöntöttem a kukoricát, megszórtam a tárkonnyal és tovább pároltam. Amikor megpuhult felöntöttem a tejjel, amiben elõzõleg csomómentesen elkevertem a lisztet, valamint beletettem a tejfölt, és összeforraltam az egészet.
A sütõtökös lepénykékhez a hozzávalókat összekevertem, majd pár kanál olajban kisütöttem
.




Folytats a blogon ... mazsolaszolo.blogspot.com/2010/11/mar...

sponsored links

Keres?s