Mangetout

2021-07-05

sponsored links

A mangetout egy delik?t z?lds?g francia neve. :) Kiejt?se ?manzstu?, ami nem m?s, mint egy h?velyest?l (mindenest?l) ehet? z?ldbors?, ami nagyon nem t?vesztend? ?ssze a zsenge, m?g meg nem szemesedett hagyom?nyos z?ldbors?val. Ezekb?l a speci?lis fajt?kb?l hi?nyzik a rostos cellul?zh?rtya a h?vely bels? fal?r?l. Nevezik cukorbors?nak, h? bors?nak is, teh?t nem att?l cukorbors? egy z?ldbors?, hogy ?des fajta. A sugar snap pea is hasonl? bors?, de ezt hagyhatjuk teljesen beszemesedni ?s ugyan?gy h?jast?l haszn?ljuk fel. Pattan? hangot ad, amikor elt?rj?k (snap), nagyon macer?s kifejteni, mert t?rik ?sszevissza, de ez nem is arra val?. Mindegyik fajta felhaszn?lhat? ?zsiai vok ?telekhez, k?retekhez, sal?t?khoz, ?n a reggeli omlettembe is teszem ?ket, finom bors? ?z?ek ?s kellemes ropog?sak. Az ilyen bors? elk?sz?t?se nagyon egyszer?. Lobog? v?zben kell blans?rozni (30 m?sodperc), majd jeges hideg v?zben r?viden leh?teni. Vajon vagy ol?vaolajon is el lehet k?sz?teni n?h?ny pillanat alatt, meg is lehet kiss? pir?tani. Kedvenc k?retem p?ld?ul hal mell? hollandi m?rt?ssal. Lehet rizsbe, quino?ba keverni, tempur?lni, t?nyleg csak az ember k?pzelete szabhat hat?rt. Tilos viszont megf?zni, mert kifakul, ?z?t veszti, teljesen elpl?ttyed. Teh?t hosszan f?zni, pl?ne savasabb k?zegben, nem szabad (ez a legt?bb z?ld z?lds?gre igaz), mert a klorofill molekul?kban l?v? magn?zium ion kiszabadul, a hely?be hidrog?n ion ker?l ?s feofitin molekul?kk? alakulnak. Ez okozza s?rg?s barn?s sz?nt, illetve az ?zv?ltoz?st.

mangetout_termes.jpg

N?lam a z?ldbors? sp?rgai magass?gokat ?r el, ami a finoms?g?t illeti. Ez ?v h?v?s tavasza kifejezetten kedvezett a bors? rajong?inak, nem ?gy, mint pl. a 2019-es. Bors?t m?g lehet tal?lni a piacokon, de csak a friss, zsenge max. el?z? d?lut?n, este szedett j?het sz?ba. A bors? cukortartalma eszeveszett sebess?ggel alakul ?t kem?ny?t?v?. Az ?reg, t?bb napos bors? egy vicc, akkor m?r t?nyleg ink?bb a mirelit.

Rossz h?rem van viszont azoknak, akik r?gerjedn?nek ezekre a mangetout-f?l?kre, mert ezek nem igaz?n kaphat?k n?lunk, sem a boltokban, sem piacokon. Egy-k?t ?zsiai bolt tart, de az rendszerint D?l-Afrik?b?l utazik be ?s messze nem ugyanaz, mint a frissen szedett. Egyszer megk?rdeztem egy termel?t, hogy mi az oka, hogy nincs a piacokon, hiszen egyszer? termeszteni. A termel? azt mondta, nincs s?lya, nem lehet j?l eladni, meg nem is nagyon keresik.

mangetout_virag.jpg

Adva lenne egy szuper ?s egyben finom ?s nagyon eg?szs?ges z?lds?g, de nem kell a kuty?nak sem. Magas ?sv?nyi anyag ?s vitamintartalom kieg?sz?l a j?t?kony ?lelmi rostokkal, de nem kell.

T?ny, hogy az ?ra a kifejt?bors? ?r?nak legal?bb a n?gyszerese lenne, de nem kell annyi bel?le ?s a szezonja is r?vidke. ?n magam termesztem, mert nagyon szeretem. ?n a bors?t?l szokatlan m?don, nem helybe vetem, hanem pal?nt?zom ezeket a n?v?nyeket, cserepenk?nt 5-6 magot vetek. Ki?ltet?s ut?n 50-55 nappal m?r szedtem. Szerencs?re m?g a meleged?s els? het?ben le is termett, mivel id?n kiss? k?s?n ?ltettem ki ?ket.

Ha valaki szeretn? termeszteni, az al?bbi fajt?kat aj?nlom Carouby, Giant Sugar, mindkett?h?z n?v?nyh?l? kell, mert bazi magasasra n? (1,5-2 m), f?leg a Carouby. :) A sugar snap pea nem n? ilyen magasra, s?t t?rpe v?ltozata is van, de id?n ilyet nem vetettem. A Carouby hatalmas, teny?rnyi h?velyeket terem, a Giant Sugar viszont ?desebb.

mangetout_carouby.jpg

N?h?ny ?ve ?gy gondoltam, hogy mivel nem jutok hozz? igaz?n j??z? friss z?lds?gekhez, pl?ne engem ?rdekl? k?l?nlegess?gekhez, ?gy d?nt?ttem termeszteni fogom ?ket. Term?szetesen vegyszer ?s m?tr?gya mentesen. Az ?vek sor?n rengeteg termeszt?si tapasztalatot szereztem ?s ennek tudat?ban b?tran kijelenthetem, hogy att?l, hogy valami z?lds?g bio, vagy nap ?rlelte, m?g nem felt?tlen?l finom. Ha van olyan fajt?nk, ami nagyon j??z?, akkor sok term?szetes t?panyaggal ?s a n?v?ny ig?nyeinek megfelel? v?zzel, h?m?rs?klettel, talajjal, talajh?m?rs?klettel ?s f?nnyel nyert ?gy?nk van. Ha ezek k?z?l ak?r csak az egyik is hi?nyzik, nem lesz igaz?n j??z? a term?s. Szob?ban termeszt? s?torban is, neveltem m?r ugyanabb?l a fajt?b?l t?len finomabb paradicsomot, mint ami ny?ron szabadf?ld?n termett ?.

A hideg tavasz, egy j?gver?s, nagy meleg ?s sz?razs?g ellen?re id?n is sz?p a kertem, de ehhez be kellett vetnem biostimul?nsokat, lev?ltr?gy?kat (pl. k?lcium p?tl?s) szerves t?panyagokat ?s rengeteg vizet kicsepegtetve. Sajn?latosan nehezen indultak meg a pal?nt?k a ki?ltet?s ut?n, de szerencs?re a termeszt? s?traimban speci?lis t?pkock?kban ?s f?ldben nevelt er?s gy?ker? pal?nt?k most is ?llt?k a sarat. A meleged?s a n?v?nyek sz?m?ra igen j?l j?tt, a v?zhi?ny kev?sb?, de ez p?tolhat?. A cukkinit ?s az ubork?kat m?r k?t hete kil?sz?mra szedem, padlizs?nok, paprik?k is beindultak, a kokt?l paradicsom is elkezdett ?rni. A chili is nagyon j? lesz id?n, szeretik a meleget, ha kapnak mell? elegend? vizet ?s t?panyagot.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... https://afickofakanallal.blog.hu/2021...

sponsored links

Keres?s