Mandulás-tojáslikõrös torta ünnepi hangulatokhoz

2010-10-24

sponsored links


Még apukám születésnapjára készítettem ezt a tortát márciusban. A húsvéti felhajtás körül úgyis volt itthon jó kis házi tojáslikõr, isteni volt vele ez a sütemény.
Készítettem hozzá mandulás fagylaltot is, azzal kínáltam. Imádták! :)


Hozzávalók:

Tészta:

7 dkg teljes kiõrlésû liszt
8 dkg barna cukor
4 tojás
1 csomag vaníliás cukor/1 ek házi vaníliás cukor
1 dkg keményítõ
1 tk. sütõpor
7 dkg reszelt csokoládé
5 dkg olvasztott vaj
2 ek tojáslikõr

Krém:

10 dkg mandula
7 dkg méz
5 dl tej
5 cl tojáslikõr
1,5 dkg keményítõ
1,5 dkg vaníliás pudingpor
1 csomag vaníliás cukor/1 ek házi vaníliás cukor
5 dkg vaj

Grillázs:


5 dkg szeletelt mandula
10 dkg cukor

Összeállítás:

A tojássárgákat keverjük habosra a vaníliás cukorral, a barna cukorral, és a 2 ek tojáslikõrrel. A keményítõvel, sütõporral és csokoládéval összekevert lisztet is a tojásos keverékhez adjuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és a vajjal együtt a tésztához keverjük. A tésztát 180 fokos sütõben 35 percig sütjük, majd hagyjuk kihûlni. A tisztított mandulát liszt finomságúra õröljük, és 10 dkg mézzel és a tojáslikõrrel kikeverjük. A megmaradt mézet felforrósítjuk. A tejet csomómentesen kikeverjük a keményítõvel, a pudingporral és a vaníliával. Ezt a felmelegített mézhez adjuk, majd felforraljuk. Ezután levesszük a tûzrõl, és a mandulás-tojáslikõrös-mézes keveréket is belekeverjük. A tortát három vékony lapba vágjuk. Minden lapot megkenünk a krémmel, majd a tetejét is bevonjuk a masszával. Egy napig hûtõben állni hagyjuk. Másnap a cukrot két evõkanál vízzel karamellizáljuk, majd hozzákeverjük a szeletelt mandulát. az egészet sütõpapíron szétteregetjük, s hagyjuk kihûlni. Ezután összetörjük, és a grillázst a torta tetejére szórjuk.


Folytats a blogon ... secretsoftheangels.blogspot.com/2010/...

sponsored links

Keres?s