Mandulás piskótatekercs trüffelkrémmel
sponsored links
Bár a receptet a véletlen szülte, nagyon megszerettük. Szerintem ez a piskótatekercsek Jimmy Choo-ja és Manolo Blahnik-ja! Retro desszert újragondolva, luxuskiadásban.
Az úgy volt, hogy már napok óta vágytam valami tömény mogyorós cuccra. Jó, persze, ez elég sokszor elõfordul velem. Sok-sok ötlet kavargott a fejemben, pohárkrém, keksz, torta?mi legyen? Aztán anyósnakvalóm megkínált egy ?mezei? (amúgy meg isteni, olyan amilyennek lennie kell) baracklekváros piskótatekerccsel, és akkor beugrott: készítek egy sokszorosan mogyorós piskótatekercset, nutellás krémmel, pörkölt mogyoródarabokkal a tetején?ez lesz a piskótatekercsek nutellás mennybemenetele.
Nem hülyültem meg, és nem írtam el a címet. A végeredmény ugyanis egy prózai ok miatt tényleg mandulás lett: rossz zacskót vettem le a konyhaszekrénybõl, és amikor a piskóta tésztájában már õrölt mandula figyelt, hipersebességgel átírtam a fejemben a receptet. Elõ a mandulaaromával, tejcsoki helyett jöhet az étcsoki is a buliba, és a káoszos szekrényemben találtam egy zacskó karácsonyra vásárolt cukros mandulát, úgyhogy meg voltam mentve!
Hozzávalók a piskótához:
4 tojás
4 ek. kristálycukor
3 ek. liszt
2 ek. õrölt mandula (ugye!)
4 ek. víz
1-2 csepp mandulaaroma (vigyázzunk, hogy színtelen legyen, ne a zöld verzió)
Hozzávalók a trüffelkrémhez:
300 ml tejszín (min.30%-os)
80 gr étcsokoládé
50 gr tejcsokoládé
2 marék cukrozott mandula
A sütõt elõmelegítjük 180 fokra.
Klasszik vizes piskótát csináltam, szerintem a jó piskótatészta (ha nincs kiszárítva, túlsütve) isteni finom. Kiskoromban anyukámmal ez volt az egyik villámmegoldásunk a hirtelen ránktörõ édességhiányra. Akár magában, akár egy kis lekvárral, igazi gyorssegély.
Szóval: A tojásfehérjéket kemény habbá verjük 2 ek. kristálycukorral, amit már csak akkor adunk hozzá, ha már egy kicsit habos a fehérje, és akkor is kanalanként adagoljuk. Mosogatás nélkül (ezért kezdek a fehérjével ) a robotgéppel áttérünk a tojássárgájára, amit a két kanál kristálycukorral verünk habosra. Ezután jöhet a masszába a 4 ek. hideg víz és az aroma, ha teszünk bele. Aztán pedig apránként adagolva hozzákeverjük a tésztához a lisztet és a mandulát. Végül jöhet a felvert tojásfehérje. Ezt már egy spatulával csináljuk, és elõször csak a fehérje 1/4-ét adjuk a masszához, gyors, határozott mozdulatokkal keverjük össze, így a tojássárgás masszánk már egy kicsit lazult, és a maradék fehérjét könnyen bele tudjuk forgatni. Lágy, lassú mozdulatokkal forgassuk a habot, amíg egynemûvé válik.
Egy gáztepsibe sütõpapírt terítünk és szépen, téglalap formában eloszlatjuk rajta a piskótatésztát. A spatula segítségével kenjük el úgy, hogy egyforma vastag legyen mindenhol, hogy szépen, egyenletesen süljön. Kb. 15 perc elég neki. Nem kell megijedni, nekem sem lett teli a tepsi, de szépen meg lehet így is sütni a téglalap alakú piskótát. (Aki nagyobb tekercset szeretne süssön 6 tojásból.)
Ha megsült, vegyük ki a sütõbõl, és egy odakészített, beporcukrozott (szitával, mert darabos, ragacsos lesz!) konyharuhára fektessük rá. Pár perc alatt hûl annyit, hogy szépen lehúzhatjuk róla a sütõpapírt. Újabb pár perc hûtés után, de akkor, amikor még langyos és ?formázható?, tekerjük fel a konyharuhával együtt és hagyjuk úgy. Ekkor veszi fel a tekercses alakot, mert azt már egy teljesen kihûlt piskótával nem tudnánk megcsinálni, össze-vissza repedezne. Ha még így is az elején töredezik egy kicsit, ne legyünk idegesek, senkit nem fog zavarni, sõt! Senki nem fogja látni! szuuuuuszáááááá
Fázisfotók:
Csináljuk meg a krémet! A tejszínt felforraljuk, és az apró darabokra tört csokira öntjük. Jól elkeverjük, és ha kihûlt, betesszük a hûtõbe 1-2 órára. A tejszínt ugyanis akkor tudjuk felverni igazán, ha jó hideg. Késõbb csak egyszerûen egy robotgéppel verjük föl a csokis tejszínt, ha úgy érezzük, adjunk hozzá porcukrot, és ekkor jöhet a felaprított mandula is. A krém 3/4-vel megkenjük a kitekercselt piskótánkat, és ahogy a képen is látszik, én azért a nutellából nem engedtem: mogyoró vagy mandula, mindegy, de a nutella az marad! Csorgassuk rá azt is a tekercsre, majd kezdjük el feltekerni. A maradék krémmel bevonjuk a tekercset, díszíthetjük akár az apróra vágott mandulával, vagy egészben hagytt szemekkel is. Sokáig úgysem fogja senki sem nézni!
Gyertek a facebook oldalamra is, és játsszatok a Sütit akarok! elsõ játékán! Olvass, süss, fotózz!
Osztrák császármorzsa ? Kaiserschmarrn
Oreo-s brownie torta
Tripla csokis cupcake
Õszi rizspuding
Az úgy volt, hogy már napok óta vágytam valami tömény mogyorós cuccra. Jó, persze, ez elég sokszor elõfordul velem. Sok-sok ötlet kavargott a fejemben, pohárkrém, keksz, torta?mi legyen? Aztán anyósnakvalóm megkínált egy ?mezei? (amúgy meg isteni, olyan amilyennek lennie kell) baracklekváros piskótatekerccsel, és akkor beugrott: készítek egy sokszorosan mogyorós piskótatekercset, nutellás krémmel, pörkölt mogyoródarabokkal a tetején?ez lesz a piskótatekercsek nutellás mennybemenetele.
Nem hülyültem meg, és nem írtam el a címet. A végeredmény ugyanis egy prózai ok miatt tényleg mandulás lett: rossz zacskót vettem le a konyhaszekrénybõl, és amikor a piskóta tésztájában már õrölt mandula figyelt, hipersebességgel átírtam a fejemben a receptet. Elõ a mandulaaromával, tejcsoki helyett jöhet az étcsoki is a buliba, és a káoszos szekrényemben találtam egy zacskó karácsonyra vásárolt cukros mandulát, úgyhogy meg voltam mentve!
Hozzávalók a piskótához:
4 tojás
4 ek. kristálycukor
3 ek. liszt
2 ek. õrölt mandula (ugye!)
4 ek. víz
1-2 csepp mandulaaroma (vigyázzunk, hogy színtelen legyen, ne a zöld verzió)
Hozzávalók a trüffelkrémhez:
300 ml tejszín (min.30%-os)
80 gr étcsokoládé
50 gr tejcsokoládé
2 marék cukrozott mandula
A sütõt elõmelegítjük 180 fokra.
Klasszik vizes piskótát csináltam, szerintem a jó piskótatészta (ha nincs kiszárítva, túlsütve) isteni finom. Kiskoromban anyukámmal ez volt az egyik villámmegoldásunk a hirtelen ránktörõ édességhiányra. Akár magában, akár egy kis lekvárral, igazi gyorssegély.
Szóval: A tojásfehérjéket kemény habbá verjük 2 ek. kristálycukorral, amit már csak akkor adunk hozzá, ha már egy kicsit habos a fehérje, és akkor is kanalanként adagoljuk. Mosogatás nélkül (ezért kezdek a fehérjével ) a robotgéppel áttérünk a tojássárgájára, amit a két kanál kristálycukorral verünk habosra. Ezután jöhet a masszába a 4 ek. hideg víz és az aroma, ha teszünk bele. Aztán pedig apránként adagolva hozzákeverjük a tésztához a lisztet és a mandulát. Végül jöhet a felvert tojásfehérje. Ezt már egy spatulával csináljuk, és elõször csak a fehérje 1/4-ét adjuk a masszához, gyors, határozott mozdulatokkal keverjük össze, így a tojássárgás masszánk már egy kicsit lazult, és a maradék fehérjét könnyen bele tudjuk forgatni. Lágy, lassú mozdulatokkal forgassuk a habot, amíg egynemûvé válik.
Egy gáztepsibe sütõpapírt terítünk és szépen, téglalap formában eloszlatjuk rajta a piskótatésztát. A spatula segítségével kenjük el úgy, hogy egyforma vastag legyen mindenhol, hogy szépen, egyenletesen süljön. Kb. 15 perc elég neki. Nem kell megijedni, nekem sem lett teli a tepsi, de szépen meg lehet így is sütni a téglalap alakú piskótát. (Aki nagyobb tekercset szeretne süssön 6 tojásból.)
Ha megsült, vegyük ki a sütõbõl, és egy odakészített, beporcukrozott (szitával, mert darabos, ragacsos lesz!) konyharuhára fektessük rá. Pár perc alatt hûl annyit, hogy szépen lehúzhatjuk róla a sütõpapírt. Újabb pár perc hûtés után, de akkor, amikor még langyos és ?formázható?, tekerjük fel a konyharuhával együtt és hagyjuk úgy. Ekkor veszi fel a tekercses alakot, mert azt már egy teljesen kihûlt piskótával nem tudnánk megcsinálni, össze-vissza repedezne. Ha még így is az elején töredezik egy kicsit, ne legyünk idegesek, senkit nem fog zavarni, sõt! Senki nem fogja látni! szuuuuuszáááááá
Fázisfotók:
Csináljuk meg a krémet! A tejszínt felforraljuk, és az apró darabokra tört csokira öntjük. Jól elkeverjük, és ha kihûlt, betesszük a hûtõbe 1-2 órára. A tejszínt ugyanis akkor tudjuk felverni igazán, ha jó hideg. Késõbb csak egyszerûen egy robotgéppel verjük föl a csokis tejszínt, ha úgy érezzük, adjunk hozzá porcukrot, és ekkor jöhet a felaprított mandula is. A krém 3/4-vel megkenjük a kitekercselt piskótánkat, és ahogy a képen is látszik, én azért a nutellából nem engedtem: mogyoró vagy mandula, mindegy, de a nutella az marad! Csorgassuk rá azt is a tekercsre, majd kezdjük el feltekerni. A maradék krémmel bevonjuk a tekercset, díszíthetjük akár az apróra vágott mandulával, vagy egészben hagytt szemekkel is. Sokáig úgysem fogja senki sem nézni!
Gyertek a facebook oldalamra is, és játsszatok a Sütit akarok! elsõ játékán! Olvass, süss, fotózz!
Hasonló bejegyzések:
Osztrák császármorzsa ? Kaiserschmarrn
Oreo-s brownie torta
Tripla csokis cupcake
Õszi rizspuding