Mandulás fánk
sponsored links
Itt a farsangi,báli szezon, ami ugye engem hidegen hagy, de egy jó dolog azért akad benne. A finom fánkcsodák.
Nekem a töltött szalagos a kedvencem, de idén még csak nem is kelt tésztából sütöttem. Ennek a mandulásnak az elkészítése a képviselõfánkéra hasonlít, hisz ezt is fõzni kell.
A hozzávalók:
5 dl tej
6 dkg vaj
15 dkg kristálycukor
10 dkg mandula
25 dkg liszt
4 tojás
pici só.
A tejet a vajjal és 5 dkg cukorral együtt felforraltam.Utána lehúztam a tûzrõl és belekevertem az õrölt mandulát és lisztet. Picit csomós lett, ezért szitán átpasszíroztam.A lángra visszatéve szépen addig kevertem, míg összeállt a tésztám. Kihûtöttem, ami ebben a hidegben gyorsan ment.Kitettem a hóra, az ám, abban a pillanatban megjelentek a macskáim. Úgyhogy õriztem kicsit, majd dideregve bevittem. A 4 tojást egyenként belekevertem ,picit sóztam.
Kókuszolajban kezdtem el sütni. Elõször kanállal próbálkoztam, de csak nem az elképzelésemnek megfelelõ formát öltött. Aztán eszembe jutott, hogy van nekem egy palacsintatészta adagolóm. Nosza, elõvettem, és abba kanalaztam a masszát. Mindjárt szebb lett a végeredmény. Nem fújódott fel, mint egy igazi kelt tésztás fánk, de elég szép így is. És az íze mennyei.
Meggy-és szederlekvárral eddegéltük.