Mandulás citromos baklava
sponsored links
Már régóta játszottam a gondolattal, hogy baklavát csináljak, de mindig visszatartott az, hogy nehéz elkészíteni. Hát, rá kellett jönnöm, hogy egyáltalán nem az.
Hozzávalók:
1 cs réteslap
800g mandula
200g datolya
200g cukor
150g vaj
Sziruphoz
1 citrom leve és reszelt héja
200g cukor
2 ek méz
200ml víz
A mandulát ledarálom (én kicsit darabosabbra hagytam), a datolyát kimagozom, és apróra felkockázom. Mindkét hozzávalót egy tálba teszem, majd hozzákeverem a cukrot.
Fogok egy kb 30×40 centis tepsit. Megolvasztom a vajat, kikenem a tepsit, majd teszek bele egy réteg (n?lam 3 lap) rétestésztát. Ezt megkenem szépen a margarinnal, és rászórok egy réteg mandulát. Ezután jöhet ismét a réteslap, vaj, mandula, stb, amíg 4 réteg nem lesz. A legfelsõ réteget befedem a tésztával, ?s szintén megvajazom. Ha ez megvan, fogok egy kést, és felvágom ( tetszés szerint háromszög vagy négyzet alakúra). 160 fokra elõmelegített sütõben addig sütöm, amíg aranybarna, és ropogós nem lesz a teteje. Közben a szirup hozzávalóit egy lábasba teszem, és összefõzöm. Hagyom forrni úgy 7-10 percen át, hogy besûrûsödjön, majd félreteszem picit kihûlni. Ha a baklava megsült, ráöntöm a szirupot, ügyelve arra, hogy mindenhova jusson. Hagyom állni 12 órát, és utána fogyasztom.