Mandulatorta liguriai módra

2014-01-27

sponsored links

Hihetetlen szép vidék.. sziklás, meredek hegyoldalaiban színes kockaházak, csodás klíma, a valószínûtlenül kék tenger, olívaligetek, remek ételek és borok..



Mindez megtalálható Észak-Olaszországban. A Ligur-tenger partvidékén van öt kicsi falu, amely még a helyiek által is autók forgalmától mentes és még nemzeti parkot is magában rejt -  ez Cinque Terre. (Öt föld)



Így kerültem kapcsolatba Noémivel, aki egy olyan hiánypótló weboldalt készített. Az olaszorszagrol.hu ,amelyen az olasz kultúra és gasztronómia szerelmesei ,mindig naprakész információkat találnak. Olvashatsz ünnepekrõl, hétköpnapi dolgokról, utazásaid célpontjáról és valamennyi tartományt megismerheted.

Noémi felkérésére készítettem el a Liguriai mandulatortát, receptet is tõle kaptam, amit persze nem tudtam szó szerint értelmezni :)



Kalóriatáblázat:
kb.395 kcal/1659 kJ
Fehérje:8 g
Zsír:58 g
Szénhidrát:141 g



Na jó, csak pár dolgon változtattam - mégsem illik egy klasszikusba belepiszkálni..

Hozzávalók egy 24-26 cm-es tortaformához.
Ha nagyobban készítenéd, laposabb lesz, mint az enyém lett.

1/2 tk. szódabikarbóna (1. változtatás-nem használok sütõport)
100 ml tej
450 g liszt( szénhidrátcsökk. liszttel készítettem, de mandulaliszttel is kiváló lehet)
100 g vaj
125 g nád v. barnacukor
5 ek méz
200 g frissen darált mandula-durvára daráld
3 ek. sárgabaracklekvár (ezt kihagytam, Te- ne tedd :)
2 ek. felezett mandula




1. Sütõt 180 °C-ra izzitsd be. (légkeverés 160 °, de szerintem nélküle jobb) A  tejet melegítsd fel és a szódabikarbónát keverd bele. Az átszitált lisztet tedd tálba-közepébe nyomj mélyedést.

2. A vajat megolvasztod, majd add a liszthez, hozzá a mézet, a cukrot, a tejet és keverd szilárd tésztává. Mehet hozzá az õrölt mandula és kézzel jól gyúrd át.

3. A formát vajazd ki és formázz korongot a tésztából, helyezd a formába. Süsd kb. 40 pecig - ellenõzizd, hogy átsült-e. Ha kész hagyd kihûlni.
 A formából most kiemelheted és a felmelegített sárgabaracklekvárral kend át. Díszítsd felezett mandulákkal.

Ha nem kaptál egész mandulát, amit elfelezhetsz..hát légy kreatív és oldd meg.. :)


Aki egyszer ellátogat taljánföldre,mindegy merre vetõdik, mert megbabonázódik..


Folytats a blogon ... repatorta.blogspot.com/2014/01/mandul...

sponsored links

Keres?s