Mandulakrémmel töltött kardamomos kelt csigák
sponsored links
Francia-svéd házasság gyümölcse ez a csiga - kezdem mindjárt egy kis képzavarral a bejegyzést. Van nekem egy nagyon jó svéd süteményes könyvem (Ellenálhatatlan édességek), belõle vettem a csiga tésztáját, a krém pedig francia mandulakrém, elõkelõ néven Frangipane, amirõl Millinél olvastam nem is olyan régen.
Ebbõl a mennyiségbõl nagyon nagy adag sütemény lett, még csomagolni is tudtam a vendégeknek belõle - és nem azért, mert minél hamarabb meg akartam szabadulni a maradéktól.
A tészta és a mandulakrém nyersen is kóstolgatásra csábít, de szerencsére megsütve is nagyon finom, ismétlés mindenképpen következik.
Hozzávalók: (kb. 45 darabhoz)
Tészta
700 gr finomliszt
1,5 csomag instant élesztõ (vagy 50 gr friss)
10 dkg cukor
2 kávéskanál õrölt kardamom
5 dl zsíros tej
15 dkg vaj
csipet só
Mandulakrém:
150 gr finomra õrölt mandula (mandulaliszt)
100-150 gr porcukor
120 gr vaj
1 tojás
kb. 0,5 dl tejszín
1 csapott evõkanál keményítõ
Elkészítés:
1. A vajat olvasszuk meg, öntsük hozzá a tejet és melegítsük össze õket kézmelegre.
2. 50 dkg lisztet öntsünk egy nagy tálba, keverjük bele a sót, élesztõt, cukrot, kardamomot majd öntsük hozzá a meleg tejet és fakanállal alaposan keverjük össze.
3. A maradék lisztbõl tegyünk félre egy kis pohárnyit (1 dl), a többit keverjük hozzá a tésztához és gyúrjuk addig, amíg szép sima és fényes nem lesz.
4. Takarjuk le és kelesszük duplájára.
5. Közben készítsük el a krémet: a puha vajat keverjük össze a porcukorral, mandulaliszttel, majd keverjük hozzá a keményítõt, tojást és a tejszínt. Ne legyen túl folyékony (esetleg be is tehetjük a hûtõbe felhasználásig).
6. A duplájára kelt tésztába öklözzünk egy nagyot, a tálban gyúrjuk át, majd borítsuk ki egy lisztezett felületre. (A lisztet a meghagyott lisztbõl vegyük.)
7. Gyúrjuk hozzá a maradék liszt egy részét, nem muszáj mindet, nekem megmaradt 2 evõkanálnyi.
8. Felezzük el a tésztát, nyújtsuk ki õket egyenként téglalap alakúra, kb. 1 cm vastagra.
9. A krémmel kenjük meg a téglalapokat, szorosan tekerjük fel és éles(!) késsel vágjuk fel 1 - 1,5 cm vastag szeletekre.
Ha nem elég éles a kés, akkor szabályos csigák helyett esetleg kissé amorf darabokat kapunk és a tölteléket is vissza kell tuszkolni az ujjunkkal a csigákba.
10. A szeleteket sorakoztassuk fel sütõpapírral bélelt tepsin (kettõ kell hozzá) és hagyjuk a duplájára kelni õket.
11. Közben melegítsük elõ a sütõt 200/220 C fokra (légkeveréses/normál).
12. A forró sütõben 10-12 perc alatt megsülnek, akkor jó, ha már szép pirosas-barnás a színük és ropogósnak látszanak.
Langyosan már ehetjük õket, szerencsére ez az állapot gyorsan bekövetkezik.