Mandula - sütemény zöld krémmel
sponsored links
Nos, nem hazudok. Nem a kedvencem ez a sütemény. A krémje - az aroma miatt - nem ízlik. Viszont a család rajong érte. Mivel nálunk demokrácia uralkodik, ezért kénytelen voltam engedni az erõszaknak, és megsütöttem. Elõnye, hogy egyszerû elkészíteni, bár nagyon idõigényes. Egyetlen buktatója a krém elkészítése, ugyanis ott nagyon fontos, hogy a tojásból és cukorból fõzött krém nagyon sûrû legyen. Egyébként a süti alapja egy nagyon finom ropogós diós keksz, aminek én sem tudok ellenállni. Fontos még megemlíteni, hogy ezek a sütemények madeleine formában sülnek (mi csak mandula formának hívjuk). Akkor lesz igazán finom, ha a kisebb fajta formában sütjük. Egyébként akiket ismerek, és kóstolták ezt a sütit mind elkérték a receptjét.
Hozzávalók /kb. 70 darabhoz/
A tésztához
- 36 dkg liszt
- 25 dkg margarin vagy vaj (margarinnal sütve is nagyon finom
- 20 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 1 evõkanál kakaó
Krémhez
- 30 dkg porcukor
- 3 tojás
- 30 dkg vaj
- 20 ml (1,5-2 evõkanál) keserû mandula aroma (zöld)
Elkészítés
- A tésztához valókat gyors mozdulattal összegyúrjuk, elég gyorsan összeáll. A tésztát a kisebb fajta madeleine formába nyomkodjuk. Ilyenkor fontos, hogy a formában homorúan legyen a tészta, mert sütéskor dagadni fog, és így könnyebb lesz majd megtölteni.
- 180°-os sütõben 10-12 perc alatt megsütjük. Sütés után hagyjuk a formában kihûlni, így nem fog törni ha kivesszük.
- A tojásokat és a porcukrot kis lángon folyamatos keverés (kézi robotgéppel célszerû) mellett nagyon sûrûre fõzzük. Ha sûrû, akkor hagyjuk hûlni. Langyosan belekeverjük a vajat és a mandula aromát. Ha szobahõmérsékletû, akkor hûtõben hûtsük tovább.
- Két alap kekszet ragasszunk össze a krémmel. (Ha a krém nagyon folyóssá válna, akkor rakjuk vissza a hûtõbe és folytassuk késõbb a ragasztgatást.) Legfinomabb 1-2 nap állás után, mikor összepuhul a krémmel az egyébként ropogós keksz.