Mandelpotatisbröd, avagy krumplis kenyér de lux
sponsored links
Itt van az õsz, itt van újra, és hogy nekem mit jelent ez, azt fedje jótékony homály, én a nyár lánya vagyok, de kétségkívül vannak az õszben kellemes dolgok is, így például ez a betakarítás ideje. Most aztán lehet tobzódni zöldségben, gyümölcsben. Nem mintha amúgy ne lehetne, itt aztán mindent meg lehet venni, télen-nyáron, minden, de tényleg minden van, ha kell, a világ másik felérõl varázsolják ide a cseresznyét, epret. Most azonban a svéd zöldségek és gyümölcsök is hatalmas választékban kaphatók. Például a sarki közértben vagy 6 féle különbözõ krumplit lehet kapni, receptekkel is kedveskedik a krumpliológiában kevésbé jártas vevõknek a bolt. Mert nem úgy van az, hogy akármilyen krumpliból sütünk kenyeret. Jan Hedh szerint meg pláne nem. Kenyeret csak a legfinomabb mandelpotatisból sütünk, mert úgy az igazi. Ha már így kell, hogy legyen, én is behajítottam egy zacskóval minap. Persze nyilván bármilyen más, lisztes jellegû krumpliból jó kenyér lesz.
Elõkészítésként 125 gramm krumplit héjában megfõztem, majd kihûlés után meghámoztam és megtörtem. Majd 75 gramm vízben feloldottam 10 gramm élesztõt, beletettem 75 gramm tejet, 250 gramm kenyérlisztet, egy jó marék friss, aprított rozmaringot, a krumplit és 10 percig dagasztottam alacsony fokozaton. Ezután hozzátettem 9 gramm sót és eggyel magasabb fokozaton tovább dagasztottam 5 percig. (A dagasztás vége fele még bele lehet dolgozni a kenyérbe 100 gramm chorizo kolbászt, ha valaki szereti az erõs ízvilágot. Az eredeti receptben kötelezõ elem, én nem teszek bele általában.)
A kész tésztát olajozott mûanyag edénybe tettem és hagytam kelni 2 órán keresztül lezárva, közben kétszer kivettem, kipüföltem belõle a levegõt. A kelési idõ lejárta után formáztam egy szép kerek cipót, és ismét kelni hagytam egy konyharuha alatt, ezúttal duplájára, ami nagyjából 60-75 perc alatt következik be, ezt követõen bevágtam a tetejét. 250 fokos sütõben, elõmelegített kövön (sütõlapon) némi víz belocsolásával kezdtem el sütni, majd pár perc múlva visszavettem a hõmérsékletet 200 fokra, amíg szép pirosra nem sült.
Alapanyagok:
125 g lisztes krumpli
75 g víz
75 g tej
250 g liszt
10 g élesztõ
9 g só
10 g friss rozmaring
(chorizo, igény szerint)