Malakoff torta
sponsored links
Hozzávalók:
1 csomag Dr. Oetker vaníliás pudingpor
2 evõkanál kristálycukor
5 dl tej
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
20 dkg darált mandula
5 dl tejszín
8 lap zselatin
2 evõkanál rum
1 evõkanál víz
1,5-2 dl hideg feketekávé
2 evõkanál rum
kb. 40 dkg babapiskóta.
Díszítéshez:
2,5 dl tejszín
ízlés szerint porcukor
1 csomag habfixáló
mandulalapocskák (vagy darált mandula).
-- A piskóták mártogatásához 1,5- 2 dl hideg feketekávéhoz keverünk 2 evõkanál rumot.
-- Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk folpack fóliával (én a fóliát beleraktam a tortaforma peremére, keresztben két darabot-vagyis a forma alja nélkül, és csak utána raktam bele az forma alját, hogy ott ne legyen fólia, csak a tortaforma oldalán, mivel a fóliát dermedés után el kell távolítani, de a tortát majd rajtahagyom a forma alján). Az így elõkészített tortaformába alulra lerakunk egy réteg rumos kávéba épp csak belemártott !!!- nem szabad eláztatni- babapiskótát.
-- A pudingporból pudingot fõzünk az utasítás szerint, többször megkeverve kihûtjük.
-- Az 5 dl tejszínbõl kemény habot verünk.
--A vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kihûlt pudingot és a darált mandulát.
-- A zselatinlapokat hideg vízben megpuhítjuk, utána kicsavarjuk. 2 evõkanál rumot 1 evõkanál vízzel felmelegítünk, beletesszük a kicsavart zselatinlapokat, hagyjuk elolvadni, majd a pudingos vajhoz keverjük, végül hozzáadjuk a tejszínhabot is (én mindent kézi mixerrel kevertem össze). Ennek a masszának az 1/3-át az elõkészített kávés piskótára símítjuk. Erre jön újra egy réteg kávéba mártott piskóta (kissé belenyomkodjuk a piskótákat a krémbe, következik a massza másik harmada, újra piskótaréteg, végül a maradék krém.Becsomagoljuk az egészet folpack fóliával és egy éjszakára hûtõbe rakjuk.
-- Másnap a 2,5 dl tejszínbõl 1 csomag habfixálóval habot verünk (ízlés szerint cukrozova). Ezzel vonjuk be a tortát. Oldalát pirított mandulalapocskákkal (nekem nem volt, így darált mandulával) szórjuk be.