Majdnem macaron - félsiker! :)
sponsored links
És igen!!! Éljen, taps-taps, ugribugri!! :)) Sikerült majdnem macaront sütnöm! :D Annyi a baj velük, hogy talpuk nincs, de a sok oldalon talált leírásoknak megfelel az íze-állaga: kívül roppan, belül ragad... hmmm, ez ennyire finom?? Már korábban neki kellett volna állnom ennek. :)
Az alapreceptet Reninél találtam, aki már nagyon benne van a sûrûjében a macaron sütésnek. :) Vele diskuráltam tegnap, mi lehetett ezúttal a probléma. Hát kérem szépen az, hogy a darálóm nem darálja egészen finomra a mandulát, így két lehetõségem van: Budapestrõl hozatok mandulalisztet a barátnõmmel (Pécsen egyetlen egy bioboltban nem hallottak róla hogy létezne ilyen) vagy veszek egy kávédarálót. Egyenlõre az elõbbi megoldást választom, így szerdára meg is kapom elvileg a cuccost :) és akkor Húsvétra lesznek szép színes makijaim. :) Majd a nyuszitól vagy szülinapomra kérek egy kávédarálót. :D Eredetileg csokiganache-sal szerettem volna tölteni, de gyõzött a gyümölcs éhségem és vettem (igaz fagyasztott) erdei gyümölcsöt és mascarponét. Így lettek ismét rózsaszín képeim, bár engem nem zavar, most úgyis rózsaszín ködben lebegek... ;)
Hozzávalók: 55 g tojásfehérje (2 db kisebb tojgli), 70 g mandulaliszt vagy finomra darált mandula, 100 g porcukor, 10 g kristálycukor
Töltelék: 125 g mascarpone (még ebbõl is marad bõven én elraktam a következõ adagra), két marék erdei gyümölcs, 2 csomag vaníliás cukor
1. A tojásfehérjét 2-3 napig lefedve szobahõmérsékleten tárolom. (konyhapulton a sarokban)
Ha eljött az idõ :) felverem a fehérjéket. Mikor már kezd összeállni, hozzáöntöm a kristálycukrot és keményebbre verem (a habverõ lágy csúcsokat hagy benne).
2. Az átszitált mandulalisztes porcukrot hablapát segítségével a habhoz keverem, finoman de határozottan. Az esetleges levegõbubikat ki kell belõle keverni.
3. Két tepsire szabott sütõpapírra egy 50 forintos segítségével köröket rajzolok 3-4 cm távolságra egymástól. Mindkét papírra rakok egy-egy tiszta papírt, hogy a grafit ne fogja meg a makikat. A masszát habzsákba töltöm és sima kör lyukú csõvel merõlegesen a sütõpapírra nyomom, annyit, hogy a körök széléig kiterüljön (még úgyis terül pár millimétert). Egy órára békén hagyom, ezalatt kicsit megszilárdulnak.
4. 175 fokra elõmelegített sütõbe tolom az elsõ tepsit 4-5 percre, amíg (elvileg) a macaronoknak megjelennek a talpaik, ekkor 2-3 percre résnyire kinyitom a sütõt, a hõfokot visszaveszem 130 fokra és így sütöm még 10 percig õket. Így járok el a második tepsivel is.
5. A macaronokat kiszedem, félreteszem hûlni. A krémhez a gyümiket leturmixolom a mascarponéval, hozzákeverek 2 csomag vaníliás cukrot és kiskanál vagy habzsák segítségével megtöltöm a macaronokat. (2 felet összeragasztok a krémmel).
Nekem kicsit hígabb lett a töltelék, Reninél láttam hogy tett hozzá zselatinport (én marha nem vettem) így talán masszívabb lesz.
Lezárt dobozban 24 órára hûtõbe teszem a makikat.
Az alapreceptet Reninél találtam, aki már nagyon benne van a sûrûjében a macaron sütésnek. :) Vele diskuráltam tegnap, mi lehetett ezúttal a probléma. Hát kérem szépen az, hogy a darálóm nem darálja egészen finomra a mandulát, így két lehetõségem van: Budapestrõl hozatok mandulalisztet a barátnõmmel (Pécsen egyetlen egy bioboltban nem hallottak róla hogy létezne ilyen) vagy veszek egy kávédarálót. Egyenlõre az elõbbi megoldást választom, így szerdára meg is kapom elvileg a cuccost :) és akkor Húsvétra lesznek szép színes makijaim. :) Majd a nyuszitól vagy szülinapomra kérek egy kávédarálót. :D Eredetileg csokiganache-sal szerettem volna tölteni, de gyõzött a gyümölcs éhségem és vettem (igaz fagyasztott) erdei gyümölcsöt és mascarponét. Így lettek ismét rózsaszín képeim, bár engem nem zavar, most úgyis rózsaszín ködben lebegek... ;)
Hozzávalók: 55 g tojásfehérje (2 db kisebb tojgli), 70 g mandulaliszt vagy finomra darált mandula, 100 g porcukor, 10 g kristálycukor
Töltelék: 125 g mascarpone (még ebbõl is marad bõven én elraktam a következõ adagra), két marék erdei gyümölcs, 2 csomag vaníliás cukor
1. A tojásfehérjét 2-3 napig lefedve szobahõmérsékleten tárolom. (konyhapulton a sarokban)
Ha eljött az idõ :) felverem a fehérjéket. Mikor már kezd összeállni, hozzáöntöm a kristálycukrot és keményebbre verem (a habverõ lágy csúcsokat hagy benne).
2. Az átszitált mandulalisztes porcukrot hablapát segítségével a habhoz keverem, finoman de határozottan. Az esetleges levegõbubikat ki kell belõle keverni.
3. Két tepsire szabott sütõpapírra egy 50 forintos segítségével köröket rajzolok 3-4 cm távolságra egymástól. Mindkét papírra rakok egy-egy tiszta papírt, hogy a grafit ne fogja meg a makikat. A masszát habzsákba töltöm és sima kör lyukú csõvel merõlegesen a sütõpapírra nyomom, annyit, hogy a körök széléig kiterüljön (még úgyis terül pár millimétert). Egy órára békén hagyom, ezalatt kicsit megszilárdulnak.
4. 175 fokra elõmelegített sütõbe tolom az elsõ tepsit 4-5 percre, amíg (elvileg) a macaronoknak megjelennek a talpaik, ekkor 2-3 percre résnyire kinyitom a sütõt, a hõfokot visszaveszem 130 fokra és így sütöm még 10 percig õket. Így járok el a második tepsivel is.
5. A macaronokat kiszedem, félreteszem hûlni. A krémhez a gyümiket leturmixolom a mascarponéval, hozzákeverek 2 csomag vaníliás cukrot és kiskanál vagy habzsák segítségével megtöltöm a macaronokat. (2 felet összeragasztok a krémmel).
Nekem kicsit hígabb lett a töltelék, Reninél láttam hogy tett hozzá zselatinport (én marha nem vettem) így talán masszívabb lesz.
Lezárt dobozban 24 órára hûtõbe teszem a makikat.