MAJDNEM FL?DNI
sponsored links
majdnem fl?dni |
Ezer ?ve tervezem, hogy s?t?k Fl?dnit. Kar?csony el?tt bev?s?roltam hozz?, azt?n ?gy alakult, hogy csak 23.-?n voltam itthon, ?gy egy nap alatt kellett mindent megs?tni, megf?zni, r?ad?sul egy j? kis v?rus is led?nt?tt, ?gy elmaradt. Nem baj, majd szilveszterre is j?l j?n ez a finom s?tike. Igen ?m, de ember tervez..., 30.?n berendeltek 24 ?r?zni, ?gy 31.- ?n teljes k?m?ban, hulla f?radtan d?lel?tt hazaj?ttem ?s neki?lltam lencs?t ?s kocsony?t f?zni. Mivel nagyon k?sz?ltem a s?t?sre, ez?rt a t?szta m?r begy?rva pihent a h?t?ben, a t?ltel?kek is k?szen cs?cs?ltek, gondoltam, hogy nagy baj nem lehet bel?le, pikk pakk ?ssze?ll?tom ?s mehet a s?t?be. Kim?rtem a t?szt?t, gondosan elosztottam, kiny?jtottam ?s elkezdtem pakolni a r?tegeket. S?t? el?meleg?tve, akarom betenni a s?tit, akkor kacsintott r?m a konyhapultr?l a hatalmas ?veg szilvalekv?r, ami t?relmetlen?l v?rta, hogy megkoron?zza a fl?dnimat. Ekkor m?r nem volt mit tenni, lekv?r n?lk?l ment a s?t?be. Szidtam magam, hogy lehetek ennyire l?k?tt ty?k, de ez nem seg?tett a dolgon. V?g?l kis t?lakban k?t?tt ki a szilvalekv?r, amiket a majdnem fl?dni mell? tettem. Volt j? oldala is, mert ?gy mindenki annyit kanalazott bel?le, amennyit gondolt. S?ti v?g?l elfogyott.
Megosztom a receptet, ami t?k?letes, csak ne felejts?tek ki bel?le a szilvalekv?rt?! Jobb, ha kipihenten ?lltok neki a feladatnak.
Rengeteg receptet elolvastam, de v?g?l
F?szer ?s l?lek oldal?n vad?sztam le a receptet, csak a t?ltel?ken v?ltoztattam, mert n?lam nem ker?lt bele mazsola.
Hozz?val?k
t?szta
60 dkg liszt
20 dkg libazs?r
1 csipet s?
8 dkg porcukor
2 toj?ss?rg?ja
1,7 dl hideg feh?rbor
di?t?ltel?k
30 dkg di?
1 narancs reszelt h?ja
15 dkg cukor
1,5 dl v?z
m?kt?ltel?k
30 dkg dar?lt m?k
10 dkg cukor
1 citrom reszelt h?ja
1 tk. fah?j
1,5 dl v?z
almat?ltel?k
1,2 kg alma
2 tk. fah?j
4-5 db. szegf?szeg
1,5 dl. feh?rbor
2 ek. cukor
1 ek. zsemlemorzsa
1 nagy ?veg szilvalekv?r
1 toj?s a leken?shez
Elk?sz?t?s
Szerencs?re nem egyszerre kell minden folyamatot megcsin?lni. Egy nappal a s?t?s el?tt kell a t?szt?t begy?rni ?s a t?ltel?keket elk?sz?teni.
Tedd egy kever?t?lba a t?szta ?sszes hozz?val?j?t ?s a dagaszt?horog seg?ts?g?vel pillanatok alatt ?ssze?ll. K?zzel is gyorsan ?ssze?ll, nem kell sok?ig gy?rm?zni. Tedd egy folpackba az elk?sz?lt t?szt?t ?s helyezd a h?t?be. Vagy m?rd le, osszad 5 egyenl? r?szre ?s ny?jtsd tepsim?ret?re. S?t?pap?rral elv?lasztva tedd egym?sra a lapokat ?s ?gy h?tsd le.
Reszeld le nagy lyuk? reszel?n a megtiszt?tott alm?kat. ?ntsd fel borral, ?zes?tsd szegf?szeggel, cukorral ?s fah?jjal. P?r percig forrald ?ssze, majd ?ntsd egy sz?r?be ?s hagyd lecsepegni. V?g?l tedd egy dobozba, keverj hozz? egy ev?kan?lnyi zsemlemorzs?t ?s told a h?t?be.
A m?kt?ltel?khez tedd egy kis l?basba a m?kot, cukrot, vizet, fah?jat ?s reszelt citromh?jat. F?zd p?r percig, ha sz?ks?ges 1 kan?l v?zzel h?g?thatod, majd leh?l?s ut?n ? is b?jhat a h?t?be.
Ugyan?gy j?rj el a di?t?ltel?kn?l is. Tedd a dar?lt di?t egy l?basba, add hozz? az ?zes?t?ket, f?zd 3-4 percet ?s hagyd leh?lni, majd ir?ny a h?t?.
M?snap j?n az ?ssze?ll?t?s.
V?gy el? egy 25 x 22 centis tepsit, ami legal?bb 6-7 cm magas. 1-2 centi differencia nem sz?m?t, de a m?lys?ge legyen meg, mert magas lesz a fl?dni.
Tedd v?z al? a s?t?pap?rt, alaposan vizezd be, majd csavard ki ?s igaz?tsd be a tepsibe. Ezzel a m?dszerrel k?nnyen ki tudod b?lelni a tepsit, azonnal form?ra igaz?that? a s?t?pap?r.
Helyezd le az els? t?sztar?teget, majd sim?tsd r? a di?s r?teget. Egy habk?rtya seg?ts?g?vel nagyon sz?pen el lehet simogatni. Erre j?n a k?vetkez? t?szta. Nyomkod le alaposan, majd sim?tsd r? a m?kot. Ezt is egy habk?rty?val nagyon egyszer? egyenletesen sz?toszlatni.
J?het a k?vetkez? t?szta ?s arra az alma, majd megint t?szta, amire r?kanalazod a j? s?r? h?zi szilvalekv?rt ?s lez?rod az utols? r?teg t?sztalappal.
Egy felvert toj?ssal kend le a s?tem?ny tetej?t ?s egy vill?val h?zz?l cs?kokat bele.
?rdemes f?l ?r?ra m?g h?t?be tenni a tepsit ?s hidegen tolni a 200 fokra el?meleg?tett s?t?be. 10 perc ut?n vedd vissza a h?m?rs?kletet 170 fokra ?s m?g 45-50 percig s?sd k?szre.
Miut?n kivetted a s?t?b?l, hagyd teljesen kih?lni a s?tem?nyt. amikor teljesen kih?lt, mehet egy eg?sz napra a h?t?be, ?gy lesz k?nnyen szeletelhet? ?s j? ?llag? a fl?dni.
Iszonyat s?lya van az elk?sz?lt s?tinek ?s el?g t?m?ny is, ?gy b?ven el?g bel?le egy v?konyka szelet. H?t?ben sok?ig el?ll.
Csak, mert szeretem...kreat?v gasztroblog
A Facebookon ?s Instagrammon is