Magyaros gombaleves vajgalusk?val
sponsored links
Ezt a receptet Petr?nak aj?nlom... a minap besz?lt?nk telefonon ?s eml?tette, hogy el?szeretettel b?ng?szi a receptjeimet. S?t! El is k?sz?ti ?s ?zlik a csal?dnak! K?szii! Enn?l jobb visszaigazol?sra nem is v?gyom. Mondtam is neki, hogy a k?vetkez? receptet neki aj?nlom, ?me :) Hajr? Petra! :)
Hozz?val?k:
50 dkg gomba szeletekre v?gva
1 kisebb v?r?shagyma apr? kock?ra v?gva
2 kisebb s?rgar?pa felkarik?zva
1 feh?rr?pa has?bokra v?gva
2 gerezd z?zott fokhagyma
s?, bors, kakukkf?, pirospaprika, v?gott petrezselyem
2 ek tejf?l
1 ek kem?ny?t?
olaj
Vajgalusk?hoz:
1 toj?s
1 ek vaj
liszt
s?
Olajon megdinsztelj?k a hagym?t, hozz?adjuk a karik?ra v?gott s?rgar?p?t ?s a has?bokra v?gott feh?rr?p?t (mi nem szeretj?k a feh?rr?p?t, ?gy mikor elk?sz?l a leves k?nnyen ki tudom bel?le hal?szni, persze aki szereti, az karik?ra v?gva adja hozz?), ?tforgatjuk ?s k?zepes l?ngon 10 percig dinsztelj?k.
Mehet bele a szeletelt gomba ?s z?zott fokhagyma, pir?tjuk kicsit, majd megsz?rjuk a pirospaprik?val ?s fel?ntj?k 1,2 liter v?zzel. S?zzuk, borsozzuk, kev?s kakukkf?vel ?zes?tj?k ?s kis l?ngon f?zz?k kb 15 percig. Ha m?r f?l puha a r?pa, akkor j?het a vajgaluska: a toj?st elkeverj?k a vajjal, kev?s s?val ?s annyi liszttel, hogy egy s?r?bb galuska t?szt?t kapjunk.
Az ?ppen csak forr?sban l?v? levesbe szaggatjuk. Eml?kszem kamaszk?nt valahogy mindig hatalmas galusk?kat gy?rtottam. Anyuk?m f?l szemmel mindig figyelt ?s sz?lt, hogy apr?cska galusk?t szaggassak, mert a levesben megdagad. Teh?t, pr?b?ljunk meg kicsi galusk?kat szaggatni, k?l?nben orm?tlan gubicsok lesznek :) A kis kanalat el?sz?r m?rtsuk bele a levesbe ?s ?gy kezdj?k el szaggatni a galusk?t, ?gy kev?sb? ragad majd a t?szta a kan?lra.
Ha m?r kis kan?l, ?n mokk?skanalat haszn?lok:
Galuskam?rett?l f?gg?en 5-7 percig f?zz?k. A tejf?lt ?s a kem?ny?t?t ?sszekeverj?k ?s hozz?adunk n?h?ny ev?kan?l levest, kikeverj?k ?s a levesbe ?ntj?k. V?g?l durv?ra v?gott petrezselymet sz?runk a levesbe ?s t?lalunk.
J? ?tv?gyat hozz?!